Každý den od jedenácti dopoledne do dvou hodin odpoledne budou mít na starosti umělci z divadla Facka. „Plánujeme vystoupení mezi lidmi, při kterých s nimi budeme komunikovat a svým způsobem i slavnosti moderovat. Ukáže se tu třeba harmonikář, různí baviči či chodci na chůdách," zve na dopolední program principál souboru Sergej Sanža.

Součástí nového konceptu je i jiné uspořádání stánků, které namísto jedné uzavřené scény vytváří několik menších. Díky tomu by trh měl i lépe zapadnout do všedního života náměstí. „Výhodou tohoto uspořádání je snadná prostupnost náměstím, možná vzájemná interakce mezi stánky, stávajícími domy i dominantami náměstí," uvedl jeden z autorů nové dispozice stánků architekt David Šorm.

Kromě oživení slavností má upravené uspořádání i jeden praktický důvod. „Nové rozmístění by mělo narovnat výhodnost polohy jednotlivých stánků," vysvětlil radní pro kulturu, sport a turismus Petr Kalousek.

Ceny za pronájem stánků jsou pevné. „Nerozhoduje tedy nejvyšší nabídka, ale kvalita a pestrost nabízených služeb," dodal.

Město za slavnosti zaplatí přibližně sedm set tisíc korun. Díky příjmu od stánkařů by ale mělo být po skončení trhů sto tisíc v plusu.

Celkem slavnosti nabídnou dvaačtyřicet stánků. Jeden z nich bude k dispozici neziskovým organizacím.

Ostatní stánky nabídnou nejrůznější výrobky řemeslníků od šperků přes keramiku až po pletené košíky a pomlázky, které budou vznikat přímo na místě. Nápoje ze stánků s občerstvením se budou podávat pouze do vratných skleniček a hrnečků, na něž je záloha padesát korun.

Stávající pítko na místě bude nově zprovozněno pro návštěvníky po celou dobu akce. Zájemci mohou zdarma navšívit i výtvarnou dílnu.

TOMÁŠ HAVLÍK