VYBERTE SI REGION

Věnuje se historii pivovarů, prošel jich stovky. Vydává knihu o ledování v Brně

Brno - Stovky pivovarů po celé České republice prošel a prozkoumal nadšenec Filip Vrána z Brna. „Nejvíce jich mám zmapovaných na jižní Moravě a na Vysočině," říká Vrána. Chodí se dívat na staré budovy, které kdysi byly pivovary, všechno pečlivě fotí, a píše o nich, jejich vlastnících a výrobě piva odborné články i knihy. Křest další, o ledování v Brně, které s pivovarnictvím úzce souvisí, ho čeká prvního února.

15.1.2016
SDÍLEJ:

Filip Vrána.Foto: DENÍK/Attila Racek

Filip Vrána vystudoval na Masarykově univerzitě historii, a i když se jako historik neživí, výzkum v tomto oboru ho neustále přitahuje. „Původně jsem se začal zabývat genealogií své rodiny. Zkoumal jsem, jak je rozvětvená a moje zaznamenané informace se rozrostly do neúměrného množství," vzpomíná Vrána, který také pracoval jako redaktor Brněnského deníku Rovnost. Mezi jiným například zjistil, že je vzdáleným příbuzným herečky Gabriely Vránové.

Pak se ale začal zajímat o historii pivovarů. „Nebavilo mě pivo jen pít, ale dozvědět se také informace o jeho výrobě. Nyní procházím nejen současně existující pivovary, ale zejména shromažďuji údaje o těch dnes již zaniklých. Této zálibě se věnuji už asi deset let," přibližuje svoji vášeň Vrána.

Rodina ho v jeho koníčku podporuje. „Někdy je to ale těžké. Například kvůli křtu nové knihy jsem sháněl speciální nádobu, do které se vkládal led, sloužící na ochlazování kádě s pivem. Je to velká plechová a rezavá nádoba. Když jsem se ji pokoušel narvat do kufru auta, manželka nebyla právě nadšená," usmívá se Vrána.

Příprava knihy Ledování v Brně mu zabrala téměř pět let. „Zaměřuji se na ledárny v Jundrově. Ty totiž stály asi jen padesát metrů od domu, kde bydlím, takže jsem měl zajímavý výzkum související s pivovarnictvím přímo pod nosem," směje se Vrána.

Ledování v Brně je kniha o zaniklém oboru. „Ledovalo se proto, že kdysi neexistovaly chladící přístroje, nutné k výrobě i skladování piva," uvádí Vrána.

Princip ledování spočíval ve vysekávání ledu ze zamrzlé řeky. „Pak ledaři získaný led rozsekali na menší kusy a speciálním výtahem jej dopravili do ledárny. V budově se speciálními dvojitými stěnami se skladoval celoročně a podle potřeby se dopravoval do pivovarů a pohostinství," říká Vrána.

Knihu přibližující tento zaniklý obor pokřtí stylově pivem.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

Autor: Redakce

15.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Chytali papouška v hale, museli jej pokropit vodou

Jižní Morava - Nečekanou sprchu dostal papoušek, který minulý týden vletěl do haly ve Vídeňské ulici v Brně. „Měl přibližně třicet centimetrů a museli jsme ho pokropit vodou. Chytili jsme ho pak asi za dvacet minut," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Špatné ovzduší loni zahubilo 5540 Čechů

Celkem 5540 předčasných úmrtí si v loňském roce vyžádalo nadměrné znečištění ovzduší v České republice. Jde o odhad, který bere v úvahu objem emisí zdraví škodlivých látek – jemných prachových částic (známé pod zkratkou PM10), rakovinotvorného benzo(a)pyrenu a dalších. Problém se týká hlavně severovýchodní Moravy a středního Polabí, nejmenší znečištění naopak má Jihomoravský a Karlovarský kraj.

Brno zavedlo strážníky kvůli útěku úředníků. Dnes už je to 150 let

Brno - Jeden zlatý denně a služební uniforma k tomu. Výdělek, za který bylo možné koupit například půl kila masa, nabízelo v roce 1866 vedení města zájemcům o práci strážníka. Městská policie v Brně si letos připomíná 150 let od svého založení. Historii svého zaměstnání přiblíží i na speciální retroakci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies