Zhruba o dva a půl tisíce mrtvých víc pojme po plánované rekonstrukci líšeňský hřbitov. „Na jeho rozšíření máme připravený projekt a také jsme vyčlenili šestnáct milionů v rozpočtu," řekl náměstek brněnského primátora Martin Ander, který má na starost územní plánování.

Podle něj ke zhruba sedmnácti stům obsazených míst ještě letos přibude tisíc nových hrobů a tisíc míst pro urny. Větší bude i kolumbárium, které pojme další čtyři stovky zemřelých. Plocha hřbitova se tak zvětší zhruba o dva hektary. „Vznikne moderní pohřebiště se sociálním zařízením a rozptylovou loučkou, které naváže na starý hřbitov," nastínil ředitel Správy hřbitovů města Brna Marek Šamšula.

hřbitovy v brně
Rozšíření nynějších hřbitovů:
- Líšeň: letos
- Slatina: příprava dokumentace
- Jehnice: město má pozemky, začne se po Slatině a Líšni
- Soběšice: místní chtějí rozšíření, město zatím nepočítá

Nové hřbitovy:
- Soběšice: lidé se postavili proti, město rozhodnutí odložilo
- Bystrc: lidé hřbitov chtějí, není ale vhodné místo

O tom, že by obyvatelé jeho městské části po rozšíření hřbitova volali, starosta Líšně Břetislav Štefan neví. „Žádné takové požadavky za pět let, co jsem starosta, nepřišly. Myslím si, že Líšeň s kapacitou hřbitova problém nemá, přesto projekt podporuji. Vzniknou tam totiž nová parkovací místa a hřbitov se zvelebí. Zřejmě přibude i rozptylová loučka," ocenil starosta.

Rozšíření vítají i někteří tamní obyvatelé. „Příbuzní pohřbených alespoň potom nemusejí jezdit přes celé Brno, aby na Dušičky rozsvítili na hrobě svíčku," prohlásil například Michal Kovář.

Město chce zvětšit i hřbitovy v městských částech Slatina a Jehnice. „Připravujeme projektovou dokumentaci," informoval Ander.

Málo místa je i na hřbitově v Soběšicích v městské části Brno-sever. „Je to velká aglomerace, do které patří i sídliště Lesná. Větší hřbitov je tam potřeba," je přesvědčený Šamšula. V minulosti už chtělo město tamní lesní hřbitov zvětšit, narazilo ale na odpor místních.

Lidé se bojí, že hřbitov bude příliš velký a naruší jejich životní prostředí a zároveň poklesne cena jejich nemovitostí. A na jejich straně je dlouhodobě i radnice městské části Brno-sever. I po změně vedení. „Nový hřbitov nechceme. Signály lidí, kterým výstavba vadí, vnímáme. Spíš si přejeme rozšíření stávajícího hřbitova," uvedla starostka Barbora Maťáková. Investici do hřbitova naopak netrpělivě čekají ve Slatině. Město k ní přistoupí příští rok. „Bylo by to příjemnější už letos. Poptávka je velká," poznamenal starosta Jiří Ides.Dostačující kapacitu má naopak brněnský ústřední hřbitov. Letos tam proto radní chystají pouze opravu budov.