Jednou z pamětnic je Milena Blatná. Pracovala v uranových dolech v Jáchymově. Nejprve v kanceláři, později přešla do provozu. „Uvědomila jsem si, že je potřeba, aby se o takových věcech mluvilo," vzpomíná žena.
Dostala se do kontaktu s politickými vězni a začala jim pomáhat. Byla jejich spojka s venkovním světem. Pronášela jim dopisy. „Byla to zlá  doba. Jako by nestačilo, že vězni žili v nelidských podmínkách, ale ještě jim zakázali styk s rodinami," říká stále aktivní členka Sokola.
Blatná se v Jáchymově seznámila s budoucím manželem. I s ním komunikovala jen v dopisech. Na její tajnou činnost se později přišlo. Následovaly výhrůžky a práci musela opustit.
Její příběh zpracovala čtveřice školáků ze základní školy na Bakalově nábřeží. „Překvapilo nás, jak vřele nás přivítala," shoduje se se spolužáky Viktorie Prokopová.
Ochota a energie, se kterou Milena Blatná vyprávěla, jim při psaní výrazně pomohla. I díky tomu se na včerejším závěrečném vyhlášení všech projektů na radnici Brna-středu dočkali druhého místa.

HANA FLORIANOVÁ