Podle evropského výzkumu, na kterém se podílelo i Centrum SIX VUT, je důvodem nízkého počtu žen v technických oborech jejich strach, že studium nezvládnou. „Nevěří si na matematiku a fyziku, jejich obavy jsou však zbytečné. Studentky jsou zodpovědnější, samostatnější a mají vynikající studijní výsledky," prohlásila spoluautorka studie Lucie Hudcová. V anonymní anketě podle ní ženy uváděly, že jim učitelé na středních školách doporučovali spíš ekonomiku nebo učitelství.

Odvahu nadějným středoškolačkám dodávají také ambasadorky z jednotlivých fakult. „Na stránkách www.technickyvzato.cz jim mohou mladší dívky napsat jakékoliv dotazy a zjistit díky nim něco víc o životě na univerzitě," uvedla mluvčí brněnského Vysokého učení technického Radana Kolčavová.

Nejvyšší podíl studentek má na brněnské technice Fakulta chemická, Fakulta architektury, Fakulta výtvarných umění nebo Fakulta podnikatelská. „Naopak nejméně, 8,6 procent, jich má Fakulta informačních technologií, 12,5 procent tvoří ženy na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií a Fakulta strojního inženýrství jich čítá 13 procent. Přitom absolventi těchto tří patří mezi nejžádanější a nejlépe placené," zdůraznila Kolčavová.

Strach žen z informatických oborů pokládá za zbytečný i společnost Scio. "Průměrný percentil uchazeček o studium na Fakultě informačních technologií je dokonce vyšší, než v případě mužů. Ženy v testu obecných studijních předpokladů dosáhly v průměru percentilu 63,8, zatímco muži měli percentil 62,1," uvedla mluvčí Scia Markéta Majerová.

Zdroj: Youtube

Zdroj: Youtube/VUT