VYBERTE SI REGION

Vietnamské jídlo je v módě. Brno trend zaspalo

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.

2.5.2013 27
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Jiří Sejkora

Brno v tomto ohledu zaspalo. „V centru jsou bistra, která vlastní Vietnamci, ale vaří tam českou pseudočínu," myslí si Veronika Pořízková z Ostopovic na Brněnsku, která píše na internetové stránky o vaření. Její názor potvrzuje šéfkuchař brněnské restaurace Pavillon Michal Göth. „V bistrech vaří komerčně. Ale v tržnici v Olomoucké ulici se dá sehnat autentické jídlo. Takové, které si vaří sami pro sebe," uvedl Göth.

Dodal, že poměr cena výkon je bezkonkurenční. Kromě legendární hovězí polévky Pho se tam dají sehnat i méně obvyklé věci. Třeba kachní vejce vařené i s embryem. V tamních obchodech lidé koupí i vietnamské suroviny.

Podle Pořízkové se Vietnamci v Brně zatím bojí vařit svoje národní recepty, protože si myslí, že by je nikdo nejedl. „Chce to ještě pár let čas. V Praze to dřív bylo stejné, a teď je tam vyloženě boom vietnamské kuchyně," řekla.

Používají bůček

Populární jsou i kurzy vaření. Výhodou je, že Vietnamci používají ve většině případů stejné suroviny jako Češi, třeba bůček. „Jídla jsou na rozdíl od thajské kuchyně méně ostrá a Čechům víc chutnají," popsal šéfkuchař. V Brně zatím ale žádný kurz vietnamské kuchyně není.

Naopak třeba indické restaurace se v Brně dost zabydlely. Obvykle v nich vaří přímo Indové. „Rád chodím do restaurace Taj. Líbí se mi, jak jsou indická jídla kořeněná. Ale určitě nejsou tak ostrá, jako kdyby kuchaři vařili pro sebe," myslí si student Jan Moučka.

Pokrmy z Indie zachutnaly i Janě Martínkové, která je na mateřské dovolené. „Ale chodit na speciality do restaurací si nemůžeme dovolit," uvedla Brňanka. Proto se některá jídla naučila vařit doma. „Zjistila jsem třeba, že když kari koření ze sáčku nahradím žlutou kurkumou a kořením garam masala, i obyčejné rizoto pak chutná po indicku," prozradila Martínková jeden ze svých tipů.

Brazílie neuspěla

Některé etnické kuchyně chybí v Brně úplně. Třeba brazilská, která se neuchytila. Restaurace Flammante zavřela před pár lety. Za cenu šesti set korun se tam mohli lidé zdržet, jak dlouho chtěli a sníst libovolné množství jídla. „V Brně je sice z etnických restaurací výběr, ale určitě je tady prostor pro rozšíření. Třeba arabská kuchyně je opravdu široký pojem," poznamenal Göth.

Že je o cizokrajné restaurace zájem, potvrzuje majitelka španělské restaurace Paladeo Vladimíra Chadimová. „Ani to, že některé firmy sebraly zaměstnancům stravenky, nám neubralo návštěvníky přes obědy," uvedla Chadimová. Její hosté nejčastěji chodí na paellu, což je španělská obdoba rizota nebo na rabo de toro. To je název pro hovězí oháňku. „Připravuje je český kuchař, kterého zaučil člověk, který má se španělskou kuchyní velké zkušenosti," řekla majitelka.

Autor: Kateřina Foltánková

ANKETA

Preferujete českou kuchyni před ostatními?

ANO

47 %

NE

53 %

Hlasovalo: 87     Anketa byla ukončena

2.5.2013 VSTUP DO DISKUSE 27
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

AKTUALIZOVÁNO

O Seniorbus je zájem: Jedna cestující žádá, abychom vynesli smetí, vypráví řidič

Brno /REPORTÁŽ/ – Dvaasedmdesátiletá Zdeňka Bombíková zatím z ranního chladu opatrně nastupuje do vyhřátého bílého vozu. Na jeho boku červeně září nápis Seniorbus. Je čtvrtek krátce před devátou ráno. Merhautovou ulicí v Brně v dopravní špičce projíždí množství aut.

Tipy na víkend: Vánoční trhy začaly i na brněnském výstavišti

Brno – Kromě vánočních trhů v centru Brna mohou lidé od pátku zajít i na brněnské výstaviště. Téměř pět set různých prodejců otevřelo své stánky na tamním vánočním trhu. V provozu zůstanou až do 18. prosince. Největším lákadlem jsou podle pořadatelů řemeslné výrobky i regionální delikatesy. Stánkaři je dovezli ze všech koutů České republiky i ze zahraničí.

Týden s elektronickou evidencí tržeb: řada podniků zdražila. Ne kvůli EET, tvrdí

Jižní Morava – Stejný oběd ve stejné restauraci, ale za cenu i o čtvrtinu vyšší než před týdnem. Jihomoravané, kteří chodí do restaurací, už týden musejí sáhnout hlouběji do svých kapes. Útrata jim v mnoha případech narostla se zavedením elektronické evidence tržeb od minulého pátku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies