VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vietnamské jídlo je v módě. Brno trend zaspalo

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.

2.5.2013 27
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Jiří Sejkora

Brno v tomto ohledu zaspalo. „V centru jsou bistra, která vlastní Vietnamci, ale vaří tam českou pseudočínu," myslí si Veronika Pořízková z Ostopovic na Brněnsku, která píše na internetové stránky o vaření. Její názor potvrzuje šéfkuchař brněnské restaurace Pavillon Michal Göth. „V bistrech vaří komerčně. Ale v tržnici v Olomoucké ulici se dá sehnat autentické jídlo. Takové, které si vaří sami pro sebe," uvedl Göth.

Dodal, že poměr cena výkon je bezkonkurenční. Kromě legendární hovězí polévky Pho se tam dají sehnat i méně obvyklé věci. Třeba kachní vejce vařené i s embryem. V tamních obchodech lidé koupí i vietnamské suroviny.

Podle Pořízkové se Vietnamci v Brně zatím bojí vařit svoje národní recepty, protože si myslí, že by je nikdo nejedl. „Chce to ještě pár let čas. V Praze to dřív bylo stejné, a teď je tam vyloženě boom vietnamské kuchyně," řekla.

Používají bůček

Populární jsou i kurzy vaření. Výhodou je, že Vietnamci používají ve většině případů stejné suroviny jako Češi, třeba bůček. „Jídla jsou na rozdíl od thajské kuchyně méně ostrá a Čechům víc chutnají," popsal šéfkuchař. V Brně zatím ale žádný kurz vietnamské kuchyně není.

Naopak třeba indické restaurace se v Brně dost zabydlely. Obvykle v nich vaří přímo Indové. „Rád chodím do restaurace Taj. Líbí se mi, jak jsou indická jídla kořeněná. Ale určitě nejsou tak ostrá, jako kdyby kuchaři vařili pro sebe," myslí si student Jan Moučka.

Pokrmy z Indie zachutnaly i Janě Martínkové, která je na mateřské dovolené. „Ale chodit na speciality do restaurací si nemůžeme dovolit," uvedla Brňanka. Proto se některá jídla naučila vařit doma. „Zjistila jsem třeba, že když kari koření ze sáčku nahradím žlutou kurkumou a kořením garam masala, i obyčejné rizoto pak chutná po indicku," prozradila Martínková jeden ze svých tipů.

Brazílie neuspěla

Některé etnické kuchyně chybí v Brně úplně. Třeba brazilská, která se neuchytila. Restaurace Flammante zavřela před pár lety. Za cenu šesti set korun se tam mohli lidé zdržet, jak dlouho chtěli a sníst libovolné množství jídla. „V Brně je sice z etnických restaurací výběr, ale určitě je tady prostor pro rozšíření. Třeba arabská kuchyně je opravdu široký pojem," poznamenal Göth.

Že je o cizokrajné restaurace zájem, potvrzuje majitelka španělské restaurace Paladeo Vladimíra Chadimová. „Ani to, že některé firmy sebraly zaměstnancům stravenky, nám neubralo návštěvníky přes obědy," uvedla Chadimová. Její hosté nejčastěji chodí na paellu, což je španělská obdoba rizota nebo na rabo de toro. To je název pro hovězí oháňku. „Připravuje je český kuchař, kterého zaučil člověk, který má se španělskou kuchyní velké zkušenosti," řekla majitelka.

Autor: Kateřina Foltánková

Preferujete českou kuchyni před ostatními?

ANO

47 %

NE

53 %

Hlasovalo: 87

Anketa byla ukončena

2.5.2013 VSTUP DO DISKUSE 27
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Při stavbě beranidla na brněnském Špilberku použili středověký jeřáb.
6

Obří beranidlo postavili na hradbách Špilberku. Pomocí dobového jeřábu

Fotbalisté Zbrojovky podlehli na domácím trávníku Mladé Boleslavi 2:3.
12

Zbrojovku na domácím hřišti složil třígólový kat Mebrahtu z Mladé Boleslavi

Hrabalovu rozhlednu v Židenicích navrhnou studenti

Brno – Výhled na velkou část Brna nabízí židenický kopec nad ulicí Ve Vinohradech. Aby lidé dohlédli ještě dál, chce jim radnice v tamním parku Bohumila Hrabala postavit rozhlednu. Jak bude vypadat, ukáže studentský workshop ARTE!FAKT, chystaný na konec května.

AKTUALIZOVÁNO

Tragická nehoda u Černé Hory: zemřeli dva lidé, další muž je v kritickém stavu

Černá Hora – Dva mrtvé si vyžádala sobotní vážná dopravní nehoda na Blanensku. Na silnici I/43 u Černé Hory se kolem půl šesté večer srazilo osobní auto s dodávkou. „Šlo o čelní střet volkswagenu a octavie. Po srážce obě auta narazila do stromu," popsal policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Trafikanti mizí z ulic. Kvůli účtenkám i maržím

Jižní Morava – Když za Josefa druhého vznikaly první trafiky, měly zisk jistý a šlo o snadný způsob, jak si na sebe mohli vydělávat zranění váleční veteráni. Nyní však je jich stále méně a méně. Dlouhodobý ústup malých stánků s tabákem a novinami nyní ještě posílil tlak elektronické evidence tržeb.

V Kometě zůstává 90 procent týmu. Erat se rozmýšlí, z Plzně se vrací Svoboda

Brno – Tahle zlatá parta se povedla. Vedení hokejové Komety s celkem šesti posilami z ruské KHL a třemi z extraligy namíchalo povedený koktejl, který vedl k zisku dvanáctého titulu v historii klubu. Pro příští sezonu tak chce vedení Komety do mužstva co nejméně sahat.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies