A antimonopolní úřad teď musí k tendru zaujmout nové stanovisko a vydat rozhodnutí se stejným závěrem jako soud. Jenže takový závěr má háček: výběrové řízení vypsalo město před čtyřmi roky. Od té doby už má v ruce téměř celou dokumentaci potřebnou pro opravu vzácné památky.

„Vydáme stejné rozhodnutí jako soud. Jenže dílo je patrně hotovo a zaplaceno. Smlouva je sice ze zákona neplatná, ale stav zřejmě zůstane takový jaký je. Podobné případy většinou končí jen konstatováním,“ uvedl šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina.

Pouhým konstatováním ale nemusí končit v případě, že o výroku soudu budou rozhodovat brněnští radní. Podle architekta Jana Sapáka, který se svými kolegy skončil v soutěži na druhém místě, by ignorací rozsudku postupovali protizákonně. „Město by teď mělo oslovit naši firmu. Pokud by tak město učinilo, pak by mohlo začít s opravou už na přelomu tohoto roku. Počkáme si na to, jak se zachová,“ upozornil Sapák.

Město ale teď s přípravami na opravu vily nechce přestat. Oslovit Sapáka totiž neznamená jen vytáhnout znovu téměř desetimilionový balík peněz z městské kasy. Oprava by se totiž znovu oddálila. „Na podzim chceme začít. Necháme si ale vypracovat dva nezávislé právnické posudky a pak se rozhodneme jak se zachováme,“ uvedl technický náměstek primátora Ladislav Macek.