V Brně v pátek první lahev přinesl průvod z katedrály na Petrově na náměstí Svobody. Vinařský fond tam uspořádal ochutnávku asi stovky vzorků, která přilákala zhruba tisícovku lidí. Svatomartinské slavnosti se konají na mnoha místech po celém Česku a kromě vína jsou spjaty s tradičními pokrmy, především s pečenou husou.

Kvalita mladého vína letos podle odborníků signalizuje mimořádný ročník. Ve vínu se prý snoubí všechny důležité dobré vlastnosti. "Jsou to kyselinky, cukr, vyzrálost hroznů, plnost vína, aroma - všechno se to skloubilo a myslím, že to bude úžasný ročník," řekl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Právo používat značku Svatomartinské letos získalo 365 vzorků. Zájem vinařů o značku roste. Letos jejich počet stoupl o čtvrtinu na 125. Loni se prodalo celkem asi 1,6 milionů lahví. "Letos bychom měli překonat magickou hranici dvou milionů," uvedl Pavel Večeřa z Vinařského fondu. V nabídce je nejpočetněji zastoupena odrůda Müller Thurgau s 96 druhy vín, dále Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Svatovavřinecké nebo Modrý portugal.

Svatomartinská tradice podzimního hodování je spjata také s kulinářskými specialitami, hlavně s posvícenskou husou, kterou často nabízejí restaurace. V pátek a v sobotu mohou zájemci ochutnat svatomartinské lahůdky na náměstí Svobody v Brně, po celý týden ve vybraných restauracích, které sestavují slavnostní menu tak, aby ladilo s mladými víny.

Kdo dává před vínem přednost pivu, může ochutnat speciální Svatomartinské pivo, které letos poprvé vyrobil pivovar Velké Březno. Jde o třináctistupňové světlé pivo, které sládci vařili klasickým dvourmutovým způsobem v měděné varně. Celkem 400 hektolitrů se v pátek objevilo na čepu v restauracích v Čechách i na Moravě. "Pro dosažení jedinečné výrazné chuti jsme použili vyšší dávku chmelení. Lahodný speciál je tak podbarvený extra hořkým podtónem," uvedl vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht.