VYBERTE SI REGION

Vinaři otevřeli první lahve Svatomartinského

Brno /FOTOGALERIE/ - Vinaři v Česku otevřeli v pátek v jedenáct hodin dopoledne symbolické první lahve mladého vína z letošní úrody. Prodej takzvaného Svatomartinského vína, jehož obliba každoročně vzrůstá, začíná vždy 11. listopadu.

11.11.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
11 fotografií
Vinaři otevřeli v pátek v jedenáct hodin dopoledne symbolické první lahve takzvaného Svatomartinského vína.

Vinaři otevřeli v pátek v jedenáct hodin dopoledne symbolické první lahve takzvaného Svatomartinského vína.Foto: DENÍK/Attila Racek

V Brně v pátek první lahev přinesl průvod z katedrály na Petrově na náměstí Svobody. Vinařský fond tam uspořádal ochutnávku asi stovky vzorků, která přilákala zhruba tisícovku lidí. Svatomartinské slavnosti se konají na mnoha místech po celém Česku a kromě vína jsou spjaty s tradičními pokrmy, především s pečenou husou.

Kvalita mladého vína letos podle odborníků signalizuje mimořádný ročník. Ve vínu se prý snoubí všechny důležité dobré vlastnosti. "Jsou to kyselinky, cukr, vyzrálost hroznů, plnost vína, aroma - všechno se to skloubilo a myslím, že to bude úžasný ročník," řekl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Právo používat značku Svatomartinské letos získalo 365 vzorků. Zájem vinařů o značku roste. Letos jejich počet stoupl o čtvrtinu na 125. Loni se prodalo celkem asi 1,6 milionů lahví. "Letos bychom měli překonat magickou hranici dvou milionů," uvedl Pavel Večeřa z Vinařského fondu. V nabídce je nejpočetněji zastoupena odrůda Müller Thurgau s 96 druhy vín, dále Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Svatovavřinecké nebo Modrý portugal.

Svatomartinská tradice podzimního hodování je spjata také s kulinářskými specialitami, hlavně s posvícenskou husou, kterou často nabízejí restaurace. V pátek a v sobotu mohou zájemci ochutnat svatomartinské lahůdky na náměstí Svobody v Brně, po celý týden ve vybraných restauracích, které sestavují slavnostní menu tak, aby ladilo s mladými víny.

Kdo dává před vínem přednost pivu, může ochutnat speciální Svatomartinské pivo, které letos poprvé vyrobil pivovar Velké Březno. Jde o třináctistupňové světlé pivo, které sládci vařili klasickým dvourmutovým způsobem v měděné varně. Celkem 400 hektolitrů se v pátek objevilo na čepu v restauracích v Čechách i na Moravě. "Pro dosažení jedinečné výrazné chuti jsme použili vyšší dávku chmelení. Lahodný speciál je tak podbarvený extra hořkým podtónem," uvedl vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht.

Autor: ČTK

11.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Měl podpírat německou dálnici. Místo mostu stojí u přehrady jen osamělé torzo

Brno – Zakázaná výzva lákala před lety horolezce u brněnské přehrady. Ještě v devadesátých letech minulého století mohli lézt na opuštěný pilíř Hitlerovy dálnice, dnes už zde ale platí zákaz. Právě pozůstatku po nikdy nedostavěné dálnici je věnován další díl pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Brněnské mosty.

Výstava Betlémů láká na tři sta let staré modely. A možná i na historický objev

Předklášteří – Století staré modely Betlému nebo možný historický objev lze spatřit na týdenní výstavě v Předkláštěrí. Kromě nich si návštěvníci mohou spatřit kresby andělů žáků místní základní školy.

Zbrojovce začala zimní pauza. Dobrý start jara nám dodá kyslík, myslí si Hyčka

Brno – Poslední trénink, po němž začalo hráčům třítýdenní volno. Fotbalisté brněnské Zbrojovky v pátek měli poslední sraz, na kterém společně ukončili volnější týdenní přípravu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies