VYBERTE SI REGION

Víno z blízka: sabráž? Klidně podpatkem, sekerou nebo mobilem, popisuje žena

Brno /REPORTÁŽ, VIDEO/– Cinkání skleniček přehlušuje hlasitá debata skupinky lidí stojící u baru ve vinotéce U Tří knížat v Brně. Jeden z nich se napije ze skleničky s červeným vínem. „Cítím chuť po lesním ovoci, ale na mě to má málo tříslovin," hodnotí návštěvník po loku vína. Muž stojící vedle něj mu oponuje. „Ne, chutná spíše po vanilce," říká. Takové debaty jsou zcela typické pro festival Víno z blízka, který o víkendu zavítal do Brna. Sjelo se sem 25 jihomoravských vinařů ze všech vinařských podoblastí, aby nabídli to nejlepší ze své produkce.

7.12.2014 2 AKTUALIZOVÁNO 7.12.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
29 fotografií
Festival Víno z blízka v Brně.

Festival Víno z blízka v Brně.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Do vinotéky vstupuje muž se šavlí v ruce. Lidé se po sobě s údivem ve tváři dívají a neví, co mají čekat. „Tak jsem tady na tu sabráž," říká s úsměvem sommeliér Pavel Nešpůrek. A hned na to neznalým vysvětluje, že to je sekání hrdel láhví sektu.

Vyzve zájemce, kteří se chtějí podívat, aby ho následovali ven. Tam se kolem něj rozestoupí hlouček zvědavců, kteří si to nechtějí nechat ujít. První lahev šampaňského otevírá s přehledem jedním švihem šavle. „Jdeme právě včas," volá z dálky Brňačka Daria Hrubá.

Nešpůrek bere do ruky skleničku a chystá s ní odseknout hrdlo lahve. „Jen skleničkou?" ozve se žena, která přišla před pár minutami. "Já už jsem hrdlo sekala snad vším. Podpatkem, sekerou, kleštěmi na cukr, a dokonce i mobilem," vyjmenovává žena. V tom lehce strčí do svého muže a říká mu, ať není srab a půjčí Nešpůrokovi nový mobil, ať to tím zkusí otevřít.

Výzva mě trochu překvapí a nahlas říkám, že to asi nebude tak lehké. Žena se na mě s úsměvem otočí a říká, že mi prozradí recept, jak na to. „Základ je, aby bylo šampaňské dobře vychlazené, potom sundáte košíček a na zátce prstem najdete takový vroubek. Pak přes něj švihnete ostrou hranou daného předmětu a špunt odletí," říká žena. Představení končí a lidé i se skleničkami typicky přivázanými kolem krku pokračují městem na další ochutnávku vín.

Tentokrát nás kroky zavedly do Hradní vinárny na Špilberk. „Dala bych si nějaké sladší bílé víno," prosí žena vinaře, který stojí za degustačním stolem. Součástí ochutnávky vín je i prohlídka nejstaršího sklepa hradu Špilberk.

Kráčíme po schodech směrem do sklepa, kde je čím dál větší zima. „Po této místnosti chodil i Karel IV, jelikož mu hrad patřil," vysvětluje provozovatel Igor Macášek.

Přistihnu se při představě panovníka, který po místnosti chodí se sklenkou vína. Z myšlenky mě vytrhne kolega, který už je jednou nohou ze sklepa venku a míří k další zastávce. Tou se stala vinárna Kabaret Špaček.

Už při vstupu ucítím vůni z kuchyně a vzápětí zjistím proč. „Dnes se tady snoubí víno s jídlem," objasňuje mi majitel Martin Špaček a posazuje nás ke stolku se skleničkami s vínem. Když si čtu festivalové menu, které nás čeká, pomyslím si, že kdybych to věděla, tak vynechám svačinu a možná i oběd. Menu totiž obsahuje šest chodů, které nemám šanci sníst.

Můj žaludek mě o tom přesvědčil už u druhého. Při jídle mluví vinař Luboš Oulehla, který popisuje vhodnost vín k pokrmům. Místo cinkání skleniček převládá cinkání příborů. „Nevím, co je lepší, jestli to víno, nebo to jídlo," pronese směrem k vinaři žena, jež zrovna dojídá kachní prsa na portském víně s perníkovou omáčkou.

Předposlední chod je chleba se škvarkovou pomazánkou a k tomu víno Frankovka. „Je to ta nejlepší kombinace na světě," říká majitel, když nám pokládá jídlo na stůl.

O chvilku později se přesvědčím, že měl pravdu. Všechny chutě do sebe zapadají. Jakmile alespoň trochu ochutnám ze všech šesti chodů, je mi jasné, že tato zastávka je dnes poslední. Kromě plného žaludku si odnáším zkušenost, že před podobnými akcemi raději od rána nejíst.

Autor: Lenka Grabcová

7.12.2014 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

AKTUALIZOVÁNO

O Seniorbus je zájem: Jedna cestující žádá, abychom vynesli smetí, vypráví řidič

Brno /REPORTÁŽ/ – Dvaasedmdesátiletá Zdeňka Bombíková zatím z ranního chladu opatrně nastupuje do vyhřátého bílého vozu. Na jeho boku červeně září nápis Seniorbus. Je čtvrtek krátce před devátou ráno. Merhautovou ulicí v Brně v dopravní špičce projíždí množství aut.

Tipy na víkend: Vánoční trhy začaly i na brněnském výstavišti

Brno – Kromě vánočních trhů v centru Brna mohou lidé od pátku zajít i na brněnské výstaviště. Téměř pět set různých prodejců otevřelo své stánky na tamním vánočním trhu. V provozu zůstanou až do 18. prosince. Největším lákadlem jsou podle pořadatelů řemeslné výrobky i regionální delikatesy. Stánkaři je dovezli ze všech koutů České republiky i ze zahraničí.

Týden s elektronickou evidencí tržeb: řada podniků zdražila. Ne kvůli EET, tvrdí

Jižní Morava – Stejný oběd ve stejné restauraci, ale za cenu i o čtvrtinu vyšší než před týdnem. Jihomoravané, kteří chodí do restaurací, už týden musejí sáhnout hlouběji do svých kapes. Útrata jim v mnoha případech narostla se zavedením elektronické evidence tržeb od minulého pátku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies