Jeden z důvodů nesouhlasu je podle starosty Jiřího Čejky ochrana zeleně v okolí. „Výstavbou haly by investor plochu zabetonoval, což není náš záměr. Dlouhodobě se snažíme o ochranu zeleně, které ubývá," uvedl Čejka. Dodal, že místní navíc nemají o kluziště zájem.

S tím nesouhlasí investor, podle něhož by obyvatelé Vinohrad sportoviště ocenili. „Nechali jsme zpracovat průzkum, týkající se názoru místních lidí na výstavbu hal. Výsledky prokazují, že mají zájem. Dvě třetiny dotazovaných se vyslovily pro," informoval za společnost Fuertes Development Ludvík Lysoněk.

Pozemek bývalé cihelny na Vinohradech
- na pozemku bývalé cihelny v brněnských Vinohradech měl v minulosti vyrůst plavecký bazén

- investor Fuertes Development tam chtěl nyní postavit hokejovou halu se dvěma kluzišti, střelnicí pro suchou přípravu, posilovnou, ale také hotelem s kapacitou devadesát lůžek, restaurací a rychlým občerstvením

- investor nechal vypracovat průzkum, v němž se dvě třetiny dotázaných obyvatel vyslovily pro výstavbu

- zastupitelé Vinohrad vznik haly zamítli, na pozemku chtějí lesopark se sportovišti

Nové sportoviště mělo usnadnit práci také lektorům ze spolku Modern Hockey, kteří dlouhodobě pracují s mládeží i dospělými amatérskými hokejisty. „Rezervovat ledovou plochu v Brně je obtížné, všechny bývají obsazené dlouho dopředu. Všechny zimní stadiony jsou navíc v centru města, takže děti z okrajových částí musí dojíždět," uvedl jednatel spolku a trenér Petr Kolečkář, který chtěl ve Vinohradech založit nový mládežnický hokejový oddíl.

Sportoviště, které mělo vzniknout na pozemcích bývalé cihelny, ohraničených prodloužením Čejkovické a Jedovnické ulice, by ocenila i Brňanka Martina Valehrachová. „Většina kluzišť v Brně je v zimě přeplněná, takže bych nové přivítala. A když už ne kluziště, tak tělocvičnu na squash," řekla Valehrachová.

V minulosti měl na parcele vyrůst nový plavecký bazén. „Před několika lety jsme o tom uvažovali. Nakonec z plánů sešlo, protože najít investora pro podobný záměr bylo velmi obtížné," podotkl starosta Čejka.

Aktuálně chtějí zastupitelé městské části na pozemku postavit lesopark se sportovišti. „Park poslouží všem, od dětí až po důchodce. Místní dostanou možnost zahrát si basketbal, volejbal i jiné sporty," řekl vinohradský starosta.

Firma Fuertes Development se nevzdává. „Projekt chceme i nadále uskutečnit. Nyní hledáme cesty, jak rozhodnutí vinohradských zastupitelů zvrátit," informoval Lysoněk.

Investor sází hlavně na to, že majitel stavebního pozemku není jen město, ale také soukromí vlastníci. „Starosta si neuvědomuje, že soukromníci nemusí s výstavbou lesoparku souhlasit a pozemky na to uvolnit," uvedl Lysoněk.

Podle Čejky však majitelé parcel neřeší, komu je prodají. „Požádáme vedení města, aby vykoupilo soukromé pozemky a vyšlo vstříc našim plánům. Soukromníkům je jedno, zda je poskytnou městu nebo investorovi," nesouhlasil s Lysoňkovým tvrzením starosta Vinohrad.

MARKÉTA WEINLICHOVÁ