Meteorologové kvůli silnému větru vydali o víkendu dokonce i výstrahu. „Na některých místech dosahoval rychlosti až pětadvacet metrů za sekundu. Výstraha platila téměř na celém území České republiky," sdělil brněnský meteorolog Tomáš Púčik.

V Brně vítr ničil především střechy domů. „Hasiči museli pomocí rozbrušovací pily odstranit ze střech uvolněné části plechů, které hrozily utržením. Celkem jsme v Brně zabezpečili šestnáct střech," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Mimo Brno měli hasiči nejvíce práce s odstraňováním popadaných stromů a větví ze silnice. Stromy kácel vítr nejvíce na Znojemsku. „Po jedenácté hodině dopoledne jsme vyjížděli k případu do Vevčic na Znojemsku, kde lípa spadla na tamní kapličku," informoval Příkaský. Škody zatím nebyly vyčíslené.

Podle jednoho z místních obyvatel lípy nebyly staré, přesto nápor větru nevydržely. „Bojíme se, že spadnou další ještě na silnici," sdělil muž, který si nepřál uvést jméno.

Zhruba ve stejnou dobu hasiči ve Znojmě na Pražské ulici likvidovali odlupující se izolaci na domu.

Před polednem museli vyrazit do Hrabětic na Znojemsku. „Ve Sklepní ulici byl strom spadený přes cestu," informoval mluvčí.

Celkem hasiči pomáhali s odstraněním škod po pádu stromu o víkendu jednačtyřicetkrát. Snažili se ale také padání stromů zabránit. „Několikrát jsme proto jeli zabezpečit stromy, které vítr jen ohnul a hrozilo, že by mohly spadnout," řekl Příkaský.

Na Znojemsku a v Brně se hasiči museli vypořádat také se spadlými sloupy elektrického vedení nebo se spadlými lampami pouličního osvětlení. „Lampa ve Velaticích na Brněnsku spadla na plot rodinného domu. Blokovala ale také silnici, proto ji hasiči jeli odstranit," popisoval mluvčí.

Silný vítr o víkendu, ale hlavně včera potrápil také řidiče. „U Znojma vítr co chvíli bral ornou půdu z polí, a občas se vytvářela tak silná clona, že nebylo vidět ani na metr," dodal Příkaský.

Podle meteorologů řádění větru skončilo spolu s víkendem. Dnes očekávají vítr o síle do devíti metrů za sekundu.