Návrh ANO počítá s tím, že na stávajícím hlavním nádraží v centru města budou pouze zastavovat regionální vlakové linky. Mezinárodní a vnitrostátní rychlíky využijí nové nádraží za řekou, vzdálené od centra přibližně kilometr a dvě stě metrů, v městské části Brno-jih, kde je již nyní hustá síť kolejnic.

Iniciátoři nové varianty věří, že našli řešení, jak využít výhody obou nyní zvažovaných variant. „Na středečním setkání se zástupci Správy železniční dopravní cesty požádáme, aby se tato možnost zařadila do srovnávací studie, respektive studie proveditelnosti, která v současnosti porovnává variantu pod Petrovem a variantu u řeky," uvedl náměstek primátora Richard Mrázek z hnutí ANO.

Studii vypracovává Správa železniční dopravní cesty. „Cílem studie je vyhodnotit ekonomickou efektivitu různých umístění železniční stanice," vysvětlil mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Komentovat výhody různých variant ministerstvo nechce, dokud nebude mít výsledky studie.

Zařazení další varianty do srovnávacího procesu jej však termínově posune. „Zatím o novém návrhu nic nevíme, a musíme počkat, co nám předloží zástupci hnutí. Další postup záleží na tom, jestli je svojí fází rozpracovanosti srovnatelná s nyní zvažovanými variantami a co všechno nový návrh řeší. Začlenění jakékoliv další varianty do srovnávacího procesu jej prodraží a prodlouží," poznamenal mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.Pro zvětšení klikněte.

Zařazení nové varianty se nelíbí Robertovi Kotzianovi ze spolku Brno plus. „Je naprostý nesmysl, aby se do současného srovnávacího procesu, který je z pětaosmdesáti procent hotový, zařadila další varianta, která v podstatě říká, abychom dosavadní srovnávaní hodili do koše a začali znova. Zvažování další varianty prodlouží rozhodování o několik let. Navíc tato varianta není nic nového. Z obou stávajících přebírá jen nedostatky," kritizoval Kotzian. Návrh, aby v Brně byly dvě nádraží, spojené tramvajovými linkami, se projednával již v roce 2008.

Tvůrci nového návrhu naopak tvrdí, že z variant pod Petrovem a u řeky čerpá jen výhody. „Nová varianta umožní rozvoj tramvajových linek do míst, kam nyní spoje nejezdí. Spojení obou nádraží by zajistila tramvaj nebo rychlovlak, který by vedl po stávajícím viaduktu kolem Malé Ameriky, až přímo k současnému nádraží, další linky by jezdily kolem AZ Tower. Tím by se lidé dostali rychle do centra," popsal Mrázek.

S tím nesouhlasí náměstek primátora Martin Ander. „Jelikož zatím nemáme k dispozici nový návrh, je těžké ho posuzovat, ale nynější poloha nádraží je výhodná v tom, že se k ní soustředí většina tramvajové dopravy. Jakýkoliv přestup na tramvajové linky směrem k odsunutému nádraží lidi jen zdrží," poznamenal Ander.

I podle něj by zastavení současné studie proveditelnosti a studie nové varianty způsobila zdržení celého procesu výběru. I v řádech let.

Nádraží pro mezinárodní spoje podle plánu bude od toho současného vzdálené přibližně kilometr. „Bude stát skutečně až za řekou, na území městské části Brno-jih. Odsun nádraží k Vodařské ulici nabídne možnost další výstavby na jihu města. Vznikne prostor o velikosti pětaosmdesát hektarů," popsal jeden z tvůrců návrhu architekt Petr Bořecký.

K poloze hlavního nádraží se lidé budou moct vyjádřit na podzim v referendu. Ani jeho organizátorům se nová koncepce ANO nezamlouvá. „Podstatné je, aby Brno co nejdříve mělo moderní hlavní nádraží a to jednoznačně v centru. O tom lidé rozhodnou v referendu. Kam budou zajíždět hypotetické rychlovlaky v budoucnosti je spíše podružné. Navíc, proč by musela hromadná doprava obsluhovat dvě nádraží, když stačí jedno?" podotkl zmocněnec přípravného výboru referenda Jakub Patočka.

V referendu budou lidé volit mezi takzvanou variantou pod Petrovem, která zachová nádraží v centru, a variantou u řeky, která chce odsun nádraží od stávající polohy o osm set metrů. Výhodnost variant posuzuje studie proveditelnosti.