Brněnská firma Conbipel plánuje v přístavišti U Kotvy postavit přes šest set metrů dlouhou dráhu pro wakeboarding. Investor zatím čeká na povolení od všech dotčených stran, včetně hygieniků nebo magistrátu. „Jestli vše získáme, můžeme začít stavět," podotkl za investory Milan Kosař.

Speciální vlek má stát patnáct milionů korun. „Lidé při jízdě stojí na lyžích nebo prkně a pevně se drží vlečného provazu. Ten je připevněný k ocelovému lanu, které visí na pěti sloupech," dodal Kosař.

Atrakce, která má připomínat protáhlý pětiúhelník, je podle něj vhodná pro všechny věkové kategorie. „Lidé startují v rychlosti okolo třiceti kilometrů za hodinu naskočením na vodu ze startovního mola," popsal Kosař a dodal, že začátečníci vyrazí na hladinu ze sedu nebo ze stoje.

O bezpečnost jezdců se obává Tomáš Kratochvíl, starosta Bystrce, do které přístaviště U Kotvy spadá. „Navíc dlouhodobě jako městská část chceme, aby přehrada zůstala klidnou zónou," sdělil starosta s tím, že záměru zatím nakloněný není, ale čeká na oficiální představení projektu.

wakeboardingjezdce na prkně po hladině Brněnské přehrady potáhne lano na 620 metrů dlouhém okruhu s pětiúhelníkovým půdorysem
pojedou rychlostí 28 až 33 kilometrů v hodině
výstavba vleku nedaleko přístaviště U Kotvy má stát patnáct milionů korun
vodní atrakce začne fungovat nejdříve v létě 2016

Výhrady k novince má také Povodí Moravy. „Atrakce vyžaduje obsluhu v části nádrže, kterou intenzivně využívají rekreanti a plavci," poznamenala mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Investor navíc atrakci plánuje postavit kousek od přístaviště lodní dopravy. Právě kvůli ní je třeba posunout nástupní můstek. „Pokud vlek začnou stavět, navrhuji můstek přesunout o padesát metrů směrem k Bystrci. Tímto řešením zachováme bezpečnost lidí při nástupu a výstupu z lodí," informoval vedoucí lodní dopravy Martin Ecler.

Dopad na přírodu a živočichy v okolí přehrady posuzoval odbor životního prostředí brněnského magistrátu. „Pokud se při provozu vleku neznečistí voda, ve které žije řada chráněných druhů zvířat, tak s projektem nemáme problém. Při údržbě lanové dráhy doporučujeme používat biologicky rozložitelné mazací hmoty," uvedl mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Na novou atrakci se už těší například Brňanka Veronika Ráčková. „Vodní adrenalinové sporty mám ráda. Pokud vlek na wakeboarding postaví, určitě si ho přijdu vyzkoušet," pochválila plánovanou novinku Ráčková.

Podobný vlek na jižní Moravě funguje v Pasohlávkách na Brněnsku u nádrže Nové Mlýny. Na Brněnské přehradě chtěl podobný projekt rozjet maďarský investor. Proti atrakci na opačné straně přehrady u Sokolské pláže se však postavili chataři, jachtaři i městská část Kníničky.