„Z Jižní Moravy máme zatím hlášených padesát pojistných událostí za dva miliony korun. Největší škodu prozatím registrujeme ve skladové hale v Pozořicích u Brna, kterou voda vyplavila a poškodila podlahy a uskladněné zboží. Škodu odhadujeme na 500 tisíc korun," uvedl například mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

S následky dešťů se stále potýká několik brněnských institucí. Například do Labyrintu pod Zelným trhem budou moci návštěvníci opět vstoupit až ve středu. „Kvůli opravě Zelného trhu steklo do podzemí větracími komíny velké množství kluzkého bahna, které v současnosti odstraňují dělníci," řekla mluvčí Turistického informačního centra města Brna Alexandra Voňková.

V centrální hale Moravské zemské knihovny zase voda poškodila důležitou elektroniku. „Zničeno je osm počítačů, z čehož dva sloužily k volnému přístupu na internet," popsala Hana Vacková z knihovny. Zničujícímu živlu neunikla ani díla vystavená v Domě umění města Brna. „Voda poškodila tři kresby německé autorky Gisely Weimannové na hedvábném papíře. Cena každé kresby je zhruba pět set euro," upřesnila ředitelka kulturní instituce Terezie Petišková.
Příval vody také lehce zkomplikoval opravy pod ulicí Milady Horákové. „Ve čtvrtek praskl jeden z kanálů a do podzemí vtrhla voda. Stálo nás to dva dny práce navíc, kanál jsme museli o víkendu zabetonovat a štolu vyčistit od naplavenin. Ve výsledku se však práce nijak neprotáhnou," sdělil zástupce hlavního stavbyvedoucího Martin Plaček.

Sesuvy půdy a padání stromů komplikovalo také situaci na železnicích v okrese Brno-venkov. Podle odhadů neměly vlaky jezdit celou noc z neděle na pondělí. „Díky tomu, že večer deště polevily, mohly naše pracovní čety ve spolupráci s hasiči odklidit zeminu a odčerpat vodu dříve. Jako poslední jsme zprovoznili o půl druhé v noci trať mezi Moravskými Bránicemi a Ivančicemi," řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.

Prvního stupně povodňové aktivity dosáhly po nedělní noci dva menší toky v kraji, a to Litava v Brankovicích na Vyškovsku a Želetavka ve Vysočanech na Znojemsku. Na druhý stupeň se vyšplhala Křetínka v obci Prostřední Poříčí na Blanensku. V Letovicích zaplavila Svitava zahrádky a několik sklepů v Nádražní a Pražské ulici. „Ve městě jsme museli zvedat stavidla, aby voda odtekla, ale nebylo to nic vážného," uvedl velitel zásahu dobrovolných hasičů Martin Leinweber.

Do pondělního dopoledne se s potížemi vypořádávali také hasiči na Vyškovsku. „Čerpali jsme vodu ze zatopených domů, konkrétně ze sklepa ve slavkovské Nerudově ulici nebo z jedné z brankovických garáží, spadlý strom jsme pak rozřezávali v rousínovských Slavíkovicích," vyjmenoval mluvčí krajských hasičů Jan Dvořák. V Holubicích zase likvidovali lagunu čtyřicet krát třicet metrů, která se vytvořila na dvoře jednoho rodinného domu.
Na Břeclavsku měli hasiči práci zejména s odklízením několika stromů spadených na silnici. Například v Podivíně, Divákách nebo Lanžhotě. V Klentnici odstraňovali i kameny vyplavené na silnici. Jedinou větší škodou přímo v Břeclavi bylo poškozené podium s přístřeškem u kina Koruna, na kterém se střídají pravidelné nedělní programy. Město ho vybudovalo před letošními prázdninami za zhruba půl milionu korun. „Vody bylo tolik, že to přístřešek neunesl a zřítil se. Výši škody zatím neznáme, čekáme na vyjádření pojišťovny," řekla mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová.

Vytrvalý déšť v pondělí v noci zkomplikoval také situaci na Hodonínsku. „O půl druhé ráno vyjížděli hasiči do Kněždubu, kde na polní cestě zapadla sanitka do bláta. Zdravotnické záchranné službě nakonec pomohl jeden z místních obyvatel, který vůz za pomoci traktoru a lana vytáhl až na zpevněnou silnici," informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.
Podle Českého hydrometeorologického ústavu zasánou ojedinělé bouřky území jižní Moravy také dnes. Zítra a ve čtvrtek má být polojasno až oblačno s ojedinělými přeháňkami.

MARTIN SLÁVIK