Vodojemy hodlá město opravit a zpřístupnit lidem v následujících letech. „Chceme žádat o dotace. Proto musíme být hotoví do roku 2015. Myslím, že to můžeme stihnout," uvedl náměstek brněnského primátora Robert Kotzian.

Vodojemy naposledy sloužily jako zásobníky vody v první třetině minulého století. Nyní jsou v havarijním stavu. Opravy mají stát sedmadevadesát milionů korun. „Počítáme s tím, že do nich vyhloubíme i nový vstup u krytého schodiště vedle vchodu do kasemat. V současnosti se do nich lze dostat jen šachtou," sdělil ředitel Muzea města Brna, které se o Špilberk stará, Pavel Ciprian.

Návštěvníci vodojemů po rekonstrukci ovšem neuvidí jen holé zdi. „Chceme tam lapidárium, kde vystavíme kamenné exponáty z našich sbírek," podotkl Ciprian.

Lidem z Brna se nápad líbí. „Před časem jsem si prohlédl bastion u brány na západě špilberských hradeb. A bylo to opravdu zajímavé. Zpřístupnění další části podzemí tak uvítám. A pokud tam bude i nějaká expozice, může to být ještě atraktivnější," myslí si Kamil Veselý

Podle vedoucího brněnského památkového odboru Martina Zedníčka má Brno desítky potenciálních exponátů pro plánovanou výstavu. „Máme dost soch, které už nemohou být venku. Nebo budovy, s nimiž jsou spjaty, už neexistují. V podzemí pro ně budou dobré podmínky. Je tam relativně stálé klima," řekl Zedníček.Proměny brněnského hradu Špilberk.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

To je podle něj případ právě sochy z mariánského sloupu, kterou před týden město dočasně umístilo do křížové chodby starobrněnského kláštera. „Vápenec, ze kterého je vytvořená, je již poškozený tak, že venku už zůstat nemůže. Navíc je sloup také ve špatném stavu a tři a půl tuny těžkou sochu na něj vrátit nemůžeme," řekl Zedníček.

Dodal, že ve vodojemu se mohou objevit také sochy z pomníku Josefa II. na Moravském náměstí. „Jsou teď v Lužánkách, jedna v areálu černovické léčebny. Ale nepatří tam," upozornil Zedníček.

Ani po opravách vodojemů ještě nebude rekonstrukce hradu, která začala v roce 1983, zcela hotová. Ještě letos Brno opraví za pětadvacet milionů most před malým nádvořím a severní hradbu. V dalších letech pak čeká oprava ještě hospodářské zázemí pod severní hradbou, severní bastion a východní přístavek. „Zatím ale nevíme kdy a za jaké peníze to bude," poznamenal Ciprian.