Online volební zpravodajství: sledujte od sobotních 13 hodin na www.rovnost.cz

Nejvíce lidí na jižní Moravě do sobotní desáté hodiny zamířilo k urnám v Boskovicích na Blanensku - rovných pětapadesát procent oprávněných voličů. V Brně volila také více než polovina lidí, kteří volit mohou, přesně 54,47 procenta. Nejméně lidí se zatím rozhodlo volit v Hrušovanech nad Jevišovkou. K urnám tam zamířily necelé dvě pětiny oprávněných voličů.

Volili už i jihomoravští lídři kandidátek. Až v sobotu jako jeden s posledních odvolil i současný premiér a lídr jihomoravské kandidátky ČSSD Bohuslav Sobotka. Volil ve Slavkově u Brna na Vyškovsku. „Využil jsem voličský průkaz, Slavkov je totiž tradičním místem, kde volívám. Svůj hlas jsem odevzdal sociální demokracii,“ okomentoval Sobotka.

Dodal, že tradičně také kroužkoval. „Využil jsem plný počet, tedy čtyři kroužky,“ dodal.

Vzkázal, aby lidé využili svého práva a vyrazili k urnám. „Letošní volby jsou důležité a je podstatné, aby k nim lidé přišli. Rozhodují o tom, jestli bude v Česku do budoucna zachovaný sociální stát a jestli si udrží stávající prosperitu, nízkou nezaměstnanost a vysokou míru sociální soudržnosti. Rozhoduje se také o orientaci naší země, jestli zůstaneme součástí Evropské unie a NATO,“ připomněl Sobotka.

V sobotu volil v blanenské základní škole T. G. Masaryka také jihomoravský lídr Svobody a přímé demokracie Jan Hrnčíř. „Tady si to pamatuji ještě z dob, kdy jsem chodil na hudební výchovu,“ vtipkoval před volební komisí.

Ve volbách očekává pro svou stranu úspěch. „Dvouciferný výsledek. Podle mého skončíme nejhůře druzí,“ poznamenal.

Lídři dalších stran, například Taťána Malá z ANO, Petr Fiala z ODS, Jiří Mihola z KDU-ČSL nebo Vlastimil Válek z TOP 09 volili už v pátek.

PRVNÍ DEN: DVĚ PĚTINY VOLIČŮ

Z údajů jihomoravského krajského úřadu k páteční deváté hodině večer vyplynulo, že na jižní Moravě k urnám dorazilo 39,9 procent voličů. Nejvíce lidí přišlo volit v Kloboukách u Brna, více než 46 procent, nejméně se naopak k volbám chtělo oprávněným voličům v Hrušovanech nad Jevišovkou. Tam hlas odevzdalo jen 32 procent lidí. Volební účast v krajském městě byla 44 procent.

Celková jihomoravská páteční volební účast politology nepřekvapila. „Celková volební účast se podle těchto údajů pravděpodobně nebude moc lišit od posledních sněmovních voleb v roce 2013. Zřejmě bude jen mírně vyšší. Nic ale neukazuje na dramatický rozdíl,“ řekl Rovnosti politolog Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček. V roce 2013 v první den volilo devětatřicet procent voličů.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍKPáteční volební odpoledne bylo na jižní Moravě klidné. Problémy nezaznamenali ani v Brně. „Problém nenastal ani ve volebních místnostech, ani před nimi. Noc na sobotu nic nezměnila. Jediný malý problém zjistili strážníci při noční kontrole v Bohunicích. Na budově, kde se konají sněmovní volby, uviděli pootevřené okno z chodby ve vyšším patře. Strážníci vyrozuměli zaměstnance tamní radnice, který okno zavřel a po kontrole pečetí na místnostech potvrdil, že je vše v pořádku,“ uvedl v sobotu ráno mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba.

Volili nejen běžní lidé, ale i politici. V pátek svůj hlas odevzdala většina lídrů jihomoravských kandidátek, například Taťána Malá z ANO, Petr Fiala z ODS, Vlastimil Válek z TOP 09 nebo Jiří Mihola z KDU-ČSL. V sobotu ještě volba čeká třeba jihomoravského lídra ČSSD, současného premiéra Bohuslava Sobotku.

VOLBY ZE ZAHRANIČÍ? SLOŽITÉ

Lidé z regionu mohli volit také v zahraničí. Řada z nich však této možnosti nevyužila. „Vyřízení voličského průkazu a samotné hlasování bylo pro nás velmi obtížné. Jsme prakticky každý den na cestách a nezvládli bychom to. Museli bychom jet asi tři sta kilometrů do Ankary na velvyslanectví. Z hlediska cestování není náš volební systém příliš pružný,“ uvedla Monika Karlíková z Blanska.

Věra Křížová z Útěchova na Brněnsku žije v současnosti na Bali. Také nevolila. „Volit v zahraničí je složité. Musela bych na ambasádu do hlavního města. Když tam člověk nebydlí, je to záležitost tak dvou dní s přeletem a dalšími věcmi. A to nepočítám věci kolem vyřízení voličského průkazu. Ale prezidentské volby nevynechám. Na ty se chystám, stejně jako většina mých známých z Česka tady. Vše potřebné si vyřídím,“ uvedla žena.

Volební místnosti se na jižní Moravě v pátek plnily hned od druhé hodiny odpoledne, kdy volby začaly. Hned po otevření volební místnosti hlasoval například Brňan Zdeněk Sedlák. „K volbám chodím pravidelně a vždy hned na začátek, abych to měl za sebou,“ vysvětlil.

Všechny informace týkající se voleb na jižní Moravě najdete souhrnně ZDE.

K volbám v pátek přišli lidé všech věkových kategorií. Splněno má pro letošek i nejstarší obyvatelka Dolních Bojanovic na Hodonínsku,
sedmadevadesátiletá Růžena Komosná. K volbám chodí pravidelně. „Je to povinnost každého občana,“ prohlásila.

Netají se tím, že její přízeň patří lidovcům. Ostatně v Dolních Bojanovicích KDU-ČSL v minulých volbách do Poslanecké sněmovny získala více než 37 procent hlasů. „Myslím, že teď máme velice dobré představitele. Jen bych si přála, aby se víc podpořila víra,“ řekla žena. Za minulého režimu při volbách vhodila do urny bílý lístek, čímž vyjádřila nesouhlas s politikou Národní fronty. Na protest ho veřejně škrtla tužkou schovanou v kabelce.

Naopak poprvé volila Brňanka Barbora Procházková. „Volební právo mám už třináct let, ale volit jdu poprvé až nyní. Současná politická situace je katastrofální, tak snad můj hlas k něčemu bude,“ doufala žena.

Od ledna chodil s prošlým občanským průkazem a zjistil to až v pátek, když chtěl volit. Místo k urně tak členové volebního okrsku s číslem jedna ve Vyškově muže poslali na radnici. „Tam si může ještě do sobotního poledne vyřídit doklad, který platí měsíc, a s ním přijít volit,“ sdělila členka komise Marie Synková.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ: VOLTE TAKÉ, VYZÝVAJÍ LIDÉ

Mnozí lidé poté, co odvolili, lákali na sociálních sítích ostatní, aby také k volbám šli. Třeba i skaut z Vavřince na Blanensku Lubomír Rek. „Kdy, když ne teď, kdo, když ne my! Myslím, že toto heslo se teď hodí víc, než kdy jindy. Já už volit byl, tak to udělejte taky, ať už to hodíte komukoli, bude to vaše svobodné rozhodnutí," vyzval volič.

Někteří voliči se rozhodli po odevzdání hlasu odměnit se. Vedle volební místnosti v Komořanech na Vyškovsku mají restauraci, kterou řada voličů hned po volbě využila. „Není nic lepšího po odevzdání hlasu, než návštěva hospody. Dát si v klidu pivo a volbu rovnou zapít," shodly se přítomné návštěvnice restaurace.

Prezident Zeman se svou paní odvolili v základní škole v pražských Stodůlkách.
Prezident Zeman: Volby do Sněmovny nejsou zásadní ani zlomové

Dlouhé odpoledne za sebou a dlouhý den před sebou mají členové volebních komisí. „Ve volební komisi jsem byla tolikrát, že už si to ani nepamatuju. Loni nám sem přišla dvě minuty před desátou skupina fotbalistů rovnou z hospody. Jinak tu bývá klid,“ zavzpomínala pětadvacetiletá členka volební komise v Lažánkách Tereza Petrášová.

Naštěstí lidem z volebních komisí nezpůsobili voliči mnoho komplikací, excesy se v pátek v jihomoravských volebních místnostech neudály téměř žádné. Mírný rozruch způsobil jen volič v Chudčicích na Brněnsku. Tvrdil, že může volit čtyři strany. „Chci volit jen dvě. Můžu, protože to vyplývá z nového zákona Evropské unie,“ ujišťoval komisi muž. Pravděpodobně se ale stal obětí hoaxu, tedy falešné zprávy, která před pár dny kolovala po sociálních sítí. Tvrdila, že lidé mohou volit až tři strany a že tuto informaci vlády před voliči tají.

Voliči přišli do volebích místností s různými očekáváními. Odvolit do volební místnosti ve Strážnici na Hodonínsku šel první den voleb třeba Tomáš Múčka. Poslední troje volby vynechal, letos si ale příležitost vyjádřit svůj názor ujít nenechal. „Že půjdu volit, jsem se rozhodl až včera, nakonec jsem vybíral ze tří stran. Připadá mi, že jsou předvolební kampaně stále silnější a vynakládají více peněz. Teď už budu jen čekat, jak to dopadne,“ svěřil se Múčka.

V pátek odpoledne odvolili i jihomoravští lídři z několika stran. „Sem jsem chodil na základku. Asi ve třetích nebo čtvrtých dveřích jsme měli třídu,“ uvedla krajská lidovecká jednička Jiří Mihola při vstupu do brněnské Základní školy Janouškova.

Volby 2017
Nejlepší volební zpravodajství z vašeho kraje, kompletní výsledky všech obcí, vizitky poslanců. Sledování povolebního vyjednávání, reakce vítězů i poražených. To vše nejpodrobněji a nejkvalitněji v pondělním vydání Deníku Rovnost.

Některé jihomoravské lídry čekali u volebních místností fanoušci. Podpis si ptali třeba příznivci Petra Fialy z ODS. „Stranu volíme doma všichni vždycky. Petra Fialu obdivuji, je to neuvěřitelný člověk. Znám ho i z univerzitních přednášek a vždy byl ke studentům milý," prohlásila volička, která si nepřála uvést své jméno.

V pátek odpoledne v blanenské Bezručově ulici odvolil také dosluhující poslanec za Blanensko a bývalý starosta Blanska Lubomír Toufar z ČSSD. V letošních volbách už nekandidoval. „Já to avizoval už před nástupem do Poslanecké sněmovny, že je to jen na čtyři roky. Mám důchodový věk a chci uvolnit místo mladším. Byla to pro mě zajímavá zkušenost, ale jsem z ní dost rozčarovaný. Dost často jsou totiž jednání ve sněmovně jen mlácení prázdné slámy. Klíčové věci se rozhodují podle koaliční dohody, jednotlivec nemá šanci. Práce na radnici mě naplňovala mnohem víc. Tam za člověkem byly vidět výsledky, měl jsem k lidem mnohem blíž a mohl něco změnit,“ řekl Toufar.

Hned při otevření volební místnosti čekal před dveřmi jedné nich v Břeclavi hlouček lidí. „Prvovoliče jsme zatím ale neměli žádného. Máme tady zatím věkový průměr voličů přibližně pětapadesát let," řekla místopředsedkyně komise Silva Paprsková, která je ve volební komisi podruhé.

S jedním voličem přišla do místnosti i jeho malá dcera, která si ze stolu vzala fixu a začala si kreslit na obálku. Počkala, než její otec odvolil a fixu si pak odnesla jako suvenýr z voleb.

V Brně se svými dětmi odvolil například krajský lídr Realistů Filip Otevřel. „Chodí se mnou pokaždé. Je podle mě důležité, aby viděly, jak se to dělá a v budoucnu chodily volit taky," vysvětlil.

Jihomoravané volí v 1403 volebních místnostech v 672 obcích. „S sebou si musí vzít občanský průkaz nebo cestovní, diplomatický nebo služební pas, případně cestovní průkaz. Volit může občan České republiky, který nejpozději druhý den voleb dovršil osmnácti let věku,“ vysvětlila mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Volič od komise dostane hlasovací obálku, se kterou musí odejít za plentu. Až tam do ní smí vložit hlasovací lístek. Na něm může kroužkem označit až čtyři kandidáty, kteří v případě, že strana získá křesla v poslanecké sněmovně, je obsadí přednostně.

Možnost volit končí úderem sobotní druhé hodiny odpolední, kdy volební komise uzavřou místnosti a začnou sčítat hlasy.


Pokud voliči ještě neví, komu dát svůj hlas, mohou se podívat na SMS vzkazy od lídrů jednotlivých kandidátek, které Deník Rovnost oslovil s prosbou o krátkou zprávu pro voliče, proč by měli volit právě jejich stranu:

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK