„V Jihomoravském kraji se jedná o jedenapadesát speciálních zámků, které budou do konce roku. Rozdáno k nim bude přes čtyři tisíce klíčů," popsal předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

V minulém roce žilo v Jihomoravském kraji přes padesát tisíc držitelů průkazek pro tělesně postižené. „Euroklíč obdrží zejména ti, kteří vzhledem ke svému handicapu takovou formu pomoci nejlépe využijí," předeslal krajský radní Jiří Altman.

Centrálním místem pro vydávání klíčů je regionální pracoviště a poradna národní rady osob se zdravotním postižením v ulici Cejl v Brně. Spolupracovat bude se sociálními odbory jedenadvaceti jihomoravských obcí s rozšířenou působností.

K projektu se připojila i Síť mateřských center. „Rodiče s dětmi v kočárcích mají přibližně stejné problémy s pohybem jako vozíčkáři. Proto je většina moderních bezbariérových sociálních zařízení osazena také přebalovacím pultem. Pro rodiče s malými dětmi tak bude cestování o něco důstojnější," podotkla prezidentka sítě Rut Kolínská.