VYBERTE SI REGION

Vrací starému čaji chuť. Lisováním. Teď plánuje první lisovnu čaje v Evropě

Brno - Když se po dvou letech Petr Síč z Brna vrátil do bývalé kanceláře navštívit kolegy, našel pytel s čajem, který tam kdysi zapomněl. Starý čaj nechtěl vyhodit, a tak se pustil do experimentování s jeho lisováním. „Je to metoda, jak ho znovu oživit a dodat mu chuť," vysvětluje čtyřiatřicetiletý Brňan. Nyní shání peníze a chce si zařídit první lisovnu čaje ve střední Evropě.

1.6.2014 2
SDÍLEJ:

Petr Síč z Brna chce vrátit chuť čaji.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

K čaji se dostal před pěti lety v Gruzii. „Přišli jsme do rodiny k místním. Uctili nás pálenkou. Později donesli vlastnoručně vypěstovaný čaj," vzpomíná Síč. Protože hosty čajové lístky zaujaly, Gruzíni je poslali k dalším známým, kteří pěstují čajové keře. „Ráno jsem se probudil v úplně cizím domě a měl u sebe několik sáčků s čajem," říká muž. S Gruzíny se spřátelil a od malopěstitelů čaj dováží do Brna. Experimentovat s lisováním začal před dvěma lety.

Z lístků vytváří koláče čaje velké přibližně jako dlaň. Z výlisku si lidé části ulamují a připravují z nich nápoj. Chuť starého čaje si zájemci zvládnou vylepšit i doma. „Lístky rozemnou na menší kusy a krátce je na sucho zahřejí na pánvi," radí Síč. Doba opékání se pohybuje od třiceti vteřin do nanejvýš dvou minut.

K lisování čaje používá Síč například vinařský lis. Koláč je vylisovaný do půlhodiny, ale listy muž připravuje až sedm týdnů předem. Lisováním se dá upravit i čerstvý čaj.

Pro další várku suroviny plánuje Síč do Gruzie letět. „Posledně jsem jel dodávkou a turečtí celníci mě obrali o velké peníze," lituje. Chtěli po něm asi deset tisíc korun a tvrdili mu, že peníze dostane zpět při odjezdu ze země, až se potvrdí, že zboží v Turecku tajně neprodal. „Na bulharských hranicích mi úředníci řekli, že to byl v podstatě úplatek a už svoje peníze neuvidím," říká.

Síč si chce zařídit pojízdnou lisovnu. Na ni potřebuje sehnat šedesát tisíc korun. Lidé mu už na internetu přispěli polovinu částky.

Autor: Kateřina Foltánková

1.6.2014 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

OBRAZEM: Nejvíce potíží v rozjezdech mají revizoři mezi druhou a třetí ranní

Brno – Až devět set lidí dokáží zkontrolovat revizoři brněnského dopravního podniku při rozsáhlém zátahu v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. Podobné akce dělají přibližně dva až třikrát měsíčně. Naposledy jízdenky cestujících kontrolovali v noci na neděli.

Divočina v lomu Hády. Studentka navrhla les místo odkladiště

Brno – Jako malá chodívala s rodiči na procházky přírodou. Záliba spolu s touhou měnit svět okolo sebe nakonec rozhodla při výběru oboru studia. Díky tomu se nyní sedmadvacetiletá Pavla Kratochvílová dostala k zahradní a krajinářské architektuře na Mendelově univerzitě. V závěru studia zvítězila v soutěži diplomových prací s tématy životního prostředí. Jako tu nejlepší z dvaceti přihlášených ji ocenila odborná porota minulý měsíc.

Trať mezi Brnem a Prahou? V zisku budeme do dvou měsíců, říká Jančura

Brno /ROZHOVOR/ – Pět let uplynulo od doby, kdy žluté vlaky společnosti RegioJet podnikatele Radima Jančury začaly dělat konkurenci Českým drahám na trati mezi Prahou a Ostravou. Nyní vyjedou i mezi Prahou a Brnem. „Než rozhodnutí Správy železniční dopravní cesty o našem začátku přišlo, trnuli jsme, protože politická moc Českých drah je velká. Ale právo bylo na naší straně," říká o svém vítězství nad státním dopravcem Jančura.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies