VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vrací starému čaji chuť. Lisováním. Teď plánuje první lisovnu čaje v Evropě

Brno - Když se po dvou letech Petr Síč z Brna vrátil do bývalé kanceláře navštívit kolegy, našel pytel s čajem, který tam kdysi zapomněl. Starý čaj nechtěl vyhodit, a tak se pustil do experimentování s jeho lisováním. „Je to metoda, jak ho znovu oživit a dodat mu chuť," vysvětluje čtyřiatřicetiletý Brňan. Nyní shání peníze a chce si zařídit první lisovnu čaje ve střední Evropě.

1.6.2014 2
SDÍLEJ:

Petr Síč z Brna chce vrátit chuť čaji.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

K čaji se dostal před pěti lety v Gruzii. „Přišli jsme do rodiny k místním. Uctili nás pálenkou. Později donesli vlastnoručně vypěstovaný čaj," vzpomíná Síč. Protože hosty čajové lístky zaujaly, Gruzíni je poslali k dalším známým, kteří pěstují čajové keře. „Ráno jsem se probudil v úplně cizím domě a měl u sebe několik sáčků s čajem," říká muž. S Gruzíny se spřátelil a od malopěstitelů čaj dováží do Brna. Experimentovat s lisováním začal před dvěma lety.

Z lístků vytváří koláče čaje velké přibližně jako dlaň. Z výlisku si lidé části ulamují a připravují z nich nápoj. Chuť starého čaje si zájemci zvládnou vylepšit i doma. „Lístky rozemnou na menší kusy a krátce je na sucho zahřejí na pánvi," radí Síč. Doba opékání se pohybuje od třiceti vteřin do nanejvýš dvou minut.

K lisování čaje používá Síč například vinařský lis. Koláč je vylisovaný do půlhodiny, ale listy muž připravuje až sedm týdnů předem. Lisováním se dá upravit i čerstvý čaj.

Pro další várku suroviny plánuje Síč do Gruzie letět. „Posledně jsem jel dodávkou a turečtí celníci mě obrali o velké peníze," lituje. Chtěli po něm asi deset tisíc korun a tvrdili mu, že peníze dostane zpět při odjezdu ze země, až se potvrdí, že zboží v Turecku tajně neprodal. „Na bulharských hranicích mi úředníci řekli, že to byl v podstatě úplatek a už svoje peníze neuvidím," říká.

Síč si chce zařídit pojízdnou lisovnu. Na ni potřebuje sehnat šedesát tisíc korun. Lidé mu už na internetu přispěli polovinu částky.

Autor: Kateřina Foltánková

1.6.2014 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ve vyškovských kasárnách vybuchly granáty, jednoho vojáka roztrhaly a další dva zranily.
6

Výbuch v kasárnách: Zraněný voják je po operaci, kanceláře opět fungují

Bazén Ponávka.
1

Zateplený bazén má šetřit peníze. Opravy mají začít už příští rok

Ženu udeřil a okradl. Po neznámém pachateli teď pátrá policie

Brno – Ženu udeřil zezadu do zad a když se svalila na zem, vytrhl jí kabelku a utekl pryč. Po neznámém pachateli, který v brněnské Oblé ulici napadl ženu, teď pátrá policie.

Tabla prvňáčků: Představí se ZŠ náměstí Míru, Kotlářská a Bakalovo nábřeží

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Šest nejčastějších chyb při výběru toalety

Ačkoliv na toaletě strávíme dle průzkumů přibližně tři měsíce života, nevěnujeme jejímu výběru příliš pozornosti. Přitom se dá udělat mnoho chyb, kterých později litujeme. Přečtěte si 6 nejčastějších prohřešků, kterých se při výběru WC dopouštíme.

Rok od špatné vody v Brně: změnilo se jen málo

Brno - Je to už rok, co do vodovodů v Brně a okolí pronikly nebezpeční bakterie. Na podobnou situaci město stále není zcela připravené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení