Svoji studii představili architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof ve čtvrtek. „Navrhli jsme několik funkcí, které mají Jižní centrum oživit a vrátit do mysli lidí. Aby věděli, že Brno nekončí u Vaňkovky. Navrhujeme dočasné využití, které respektuje stávající územní plán. Je možné jej uskutečnit během několika let a za promile ceny, kterou bude stát stálá výstavba," uvedl architekt Chybík.

Na rozdíl od velkých rozvojových projektů pak nemusí dočasné stavby čekat na konečné rozhodnutí o poloze brněnského nádraží. „Náš záměr je možné uskutečnit bez ohledu na polohu nádraží," upozornil Krištof.

Řada výhod

Podle architektů má oblast výhodu ve své poloze, velikosti, dostupnosti tramvají i autobusem a přítomností potřebných sítí. „Jedna z možností využití je nákupní molo z kontejnerových staveb. Je to levné a vydělá to investorům balík peněz," poznamenal Chybík.

Část prostoru je podle něj možné využít pro městské zahradničení. „Nemusí to být nutně forma zahrádkářských kolonií. Ty tvoří v území bariéru," poznamenal Chybík.

Architekti počítají také s dočasným parkem, se psím výběhem, motokárovou tratí, kolotoči, nočními bary či městskou pláží u řeky Svratky. „Můžeme testovat, co území snese. Na tak velké ploše si dokážeme představit i hudební festival jako Clours of Ostrava," řekl Chybík.

Architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof představili svoji studii na přestavbu Jižního centra v Brně.

Brňanům se návrhy na oživení oblasti líbí. „Připadá mi jako území nikoho. Volné pomalu zarůstající parcely obklopené starými nevyužívanými budovami. Zřídit tam alespoň park není špatný nápad. Velký lunapark podobný těm na západě by se mi taky líbil. Jen u pláže si nejsem jistý. Pořád úplně nevěřím čistotě vody ve Svratce," řekl Jaroslav Konečný.

Podobný názor má Milan Škoda. „Líbí se mi možnost, že tu alespoň na čas vznikne areál, kam bude možné si zajít za zábavou. Jen si myslím, že to majitelé pozemků nedovolí," řekl Škoda.

Ujme se vize?

Právě s majiteli nyní architekti začínají jednat a nabízejí jim svoji vizi. „Návrh jsme už představili řediteli městské společnosti Jižní centrum Brno. Plánujeme jednání s představiteli Brna i soukromými vlastníky," řekl Chybík.

Předsedkyně představenstva Jižního centra Naděžda Křemečková se dočasnému využití pozemků nebrání. „Návrh jsem ale neměla příležitost prostudovat. Podobnou studii na využití před několika lety představili studenti a ukázala se bohužel jako neuskutečnitelná," upozornila předsedkyně.

Velká část pozemků v Jižním centru patří soukromé společnosti Brno New Station Development. A také předseda jejího představenstva Radek Konečný doposud návrh nestudoval. „Pokud ale je možné dostat do oblasti život, nebráníme se tomu. Má to smysl," řekl Konečný.

S návrhy architektů mají už v sobotu možnost se seznámit také obyvatelé Brna. A to přímo v terénu. Autoři studii představí jako součást hry pořádané skupinou Brno hraje na City. Ta začíná ve tři odpoledne na střeše parkoviště Galerie Vaňkovka.