VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jedlík zhltal půl kila ovaru. Za minutu a půl

Veverská Bítýška /REPORTÁŽ/ – Skupiny hodujících lidí, stánky s masnými výrobky a u nich fronty nedočkavých milovníků uzenin. Hrad Veveří nad Brněnskou přehradou ožil čtvrtým ročníkem Slavností moravského uzeného. Své výrobky tam o víkendu představilo šest uzenářů z regionu. Přilákaly asi čtyři tisíce lidí.

5.3.2016 AKTUALIZOVÁNO 6.3.2016
SDÍLEJ:

Středověký hrad Veveří nad Brněnskou přehradou v sobotu ožil při Slavnostech moravského uzeného.Foto: DENÍK/Attila Racek

Je sobotní poledne a nádvoří gotického hradu je plné. Jen za dopoledne navštíví akci asi dva tisíce lidí. „Na ochutnávkách jsme dopoledne spotřebovali dvacet až třicet kilogramů masa. Akce se díky pěknému počasí opravdu vydařila," myslí si Lubomír Hadač z uzenářství Hadač a Zapletal. Hostům nabízí různé druhy uzeného nebo klobásy a slaninu.

Přes rychlý odbyt masa, mají řezníci z této menší firmy zásob dost. „Po zkušenostech z předchozích let jsme si připravili zboží nejen k ochutnávkám, ale i k prodeji. Kdyby náhodou došlo, zajedeme pro další," slibuje Hadač. Jeho firma je nakonec podle návštěvníků nejlepší, už počtvrté.

I když název akce mluví o uzeném, řezníci a uzenáři nabízí i klobásy, jitrnice, tlačenky a další speciality. „Nejvíc lidé chodí pro jitrnice a tlačenku. Jitrnic jsme prodali asi třicet klilogramů jen za dopoledne," usmívá se Petra Veverková z řeznictví Kunovský. Firma získává od lidí třetí místo. Akci si pochvalují i ti, kdo přišli ochutnat nebo se něco dozvědět. „Jsem tu poprvé a navíc jen chvíli, ale už jsem měl opravdu výbornou ovarovou polévku. Také jsem snědl výborné maso a nějaké klobásy," říká Tomás Hejtmánek. Na ochutnávku uzeného se vydal s kamarády z Modřic na Brněnsku.

Kančí je nejlepší

Spokojený je i další mladík, student Martin Vetter. „Zatím mi vše chutnalo, ale nejlepší byla asi kančí klobása. Zatím jsem se nerozhodl, pro koho budu hlasovat," přiznává.

Hlasování bere velmi vážně. „Vím, kde mají dobré jitrnice, kde jsou dobré klobásy a kde maso. Ještě to ale musím nějak zprůměrovat a rozhodnout se, co bylo nejlepší," plánuje. Jediné co pořadatelům vytýká, je schovaná cimbálová muzika, kterou tak nejde dobře slyšet.

V pravé poledne začíná pod hlavním pódiem soutěž jedlíků. Za úkol mají sníst co nejrychleji půl kila ovaru. Soutěž však záhy končí. „Vyhrál muž, který svou porci snědl už za minutu a čtyřiadvacet vteřin," diví se hlavní organizátor Pavel Pichler. Soutěž je jedním ze zpestření slavností. Kromě ní je přichystaná také kuchařská škola.

Narozdíl od předchozích let nejsou na Veveří otevřené ochozy. Kvůli rekonstrukci, což mrzí hlavně nejmenší. „Letos je tu tím pádem méně programu pro děti, což je škoda," stýská si otec dvou chlapců Pavel Paulen. Když se dozvídá o šifrovací hře, která má děti zabavit, jde ji s nimi vyzkoušet.

Zato František Kanclíř má v plánu jinou činnost, „Přišel jsem podpořit synovce, který má uzenářství Ráček. Od ostatních ani ochutnávat nebudu. Synovec je pro mě nejlepší. Do svých uzenin totiž nepřidává příměsi," pyšní se. Synovce proto přišel na akci podpořit. Jeho uzenářství nakonec získává druhé místo.

Spousta lidí se na akci přišla nejen dobře najíst, ale také se něco dozvědět. Sedmdesátiletý Karel Stoudek přicestoval až z Rakouska, aby se s místními odborníky poradil o uzení. Doma totiž udí, ale s výsledkem není spokojený. „Vaříte maso před uzením? Jak dlouho máte naložený kilový kus kvalitní krkovice," ptá se uzenáře Hadače, který mu na jeho otázky rád odpovídá.

Tuhé maso

Rozhovor zakončuje Stoudek pochvalou. „Udím po starorakouském způsobu. Maso dlouho vydrží, ale je tuhé. Vaše je krásně měkké," chválí uzenáře. Ten mu ochotně radí, co změnit.

Spokojená odchází také sedmnáctiletá Anna Dalecká. „Táta doma udí, ale výrobky těchto uzenářů jsou samozřejmě lepší. I když naše uzené má také své kouzlo," zdůrazňuje dívka. Při ochutnávce se zaměřila právě na uzená masa.

EVA BÁRTOVÁ

Autor: Redakce

5.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
V pátek začaly rekonstrukce Riviéry.
3

Bazén na Riviéře vyloží nerezem, aby zabránili úniku vody. Přibyde tam i tobogán

Nordic walking. Ilustrační foto.

Mají transplantované srdce. Na společném setkání k němu dostanou i rodný list

Fyzické testy jihomoravských policistů zkusilo 26 zájemců. Neuspěla ani půlka

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Jihomoravští policisté mají ve svých řadách šestapadesát volných míst. Zájemci o ně musí být zdravotně způsobilí a splnit psychické i fyzické testy. Prozkoušet svou zdatnost mohli v pátek při workshopu Policistou na zkoušku. Odehrál se ve Sportovním klubu policie Kometa Brno poblíž Riviéry.

Za kampaně na nelegálních billboardech nemůžeme, hájí se politické strany

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Reportéři Deníku Rovnost napočítali u vybraných úseků silnic prvních tříd a dálnic v kraji dvanáct volebních billboardů. Jsou na místech, kde už podle novely silničního zákona být nemají. Politici to neřeší.

Kolony v centru: kolaps odnesl vedoucí dopravního odboru Bielko

Brno /ANKETA/ – Nervózní řidiči v nekonečných kolonách volají po lepším plánování oprav na brněnských silnicích. Žalostnou situaci posledních dní má za úkol vylepšit nová pracovní skupina složená ze zástupců města, republikové i městské policie, brněnského dopravního podniku, Brněnských komunikací a dalších společností, jejichž investice ovlivňují dopravu ve městě. Podle informací Deníku Rovnost stál dopravní kolaps funkci vedoucího dopravního odboru Vladimíra Bielka.

Festival nabídne šedesát druhů piva a hudební lahůdky. Na stadionu za Lužánkami

Brno – Pivní speciály, lahůdky nejen české kuchyně a koncert oblíbených kapel. První ročník festivalu Beer Fest Brno má být ve velkém stylu. „Napadlo nás to spontánně, když jsme zjistili, že Beer Fest Brnu chybí. Rozhodli jsme se ho zorganizovat a pokusíme se založit každoroční tradici,“ uvedl pořadatel David Kopp.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení