VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jedlík zhltal půl kila ovaru. Za minutu a půl

Veverská Bítýška /REPORTÁŽ/ – Skupiny hodujících lidí, stánky s masnými výrobky a u nich fronty nedočkavých milovníků uzenin. Hrad Veveří nad Brněnskou přehradou ožil čtvrtým ročníkem Slavností moravského uzeného. Své výrobky tam o víkendu představilo šest uzenářů z regionu. Přilákaly asi čtyři tisíce lidí.

5.3.2016 AKTUALIZOVÁNO 6.3.2016
SDÍLEJ:

Středověký hrad Veveří nad Brněnskou přehradou v sobotu ožil při Slavnostech moravského uzeného.Foto: DENÍK/Attila Racek

Je sobotní poledne a nádvoří gotického hradu je plné. Jen za dopoledne navštíví akci asi dva tisíce lidí. „Na ochutnávkách jsme dopoledne spotřebovali dvacet až třicet kilogramů masa. Akce se díky pěknému počasí opravdu vydařila," myslí si Lubomír Hadač z uzenářství Hadač a Zapletal. Hostům nabízí různé druhy uzeného nebo klobásy a slaninu.

Přes rychlý odbyt masa, mají řezníci z této menší firmy zásob dost. „Po zkušenostech z předchozích let jsme si připravili zboží nejen k ochutnávkám, ale i k prodeji. Kdyby náhodou došlo, zajedeme pro další," slibuje Hadač. Jeho firma je nakonec podle návštěvníků nejlepší, už počtvrté.

I když název akce mluví o uzeném, řezníci a uzenáři nabízí i klobásy, jitrnice, tlačenky a další speciality. „Nejvíc lidé chodí pro jitrnice a tlačenku. Jitrnic jsme prodali asi třicet klilogramů jen za dopoledne," usmívá se Petra Veverková z řeznictví Kunovský. Firma získává od lidí třetí místo. Akci si pochvalují i ti, kdo přišli ochutnat nebo se něco dozvědět. „Jsem tu poprvé a navíc jen chvíli, ale už jsem měl opravdu výbornou ovarovou polévku. Také jsem snědl výborné maso a nějaké klobásy," říká Tomás Hejtmánek. Na ochutnávku uzeného se vydal s kamarády z Modřic na Brněnsku.

Kančí je nejlepší

Spokojený je i další mladík, student Martin Vetter. „Zatím mi vše chutnalo, ale nejlepší byla asi kančí klobása. Zatím jsem se nerozhodl, pro koho budu hlasovat," přiznává.

Hlasování bere velmi vážně. „Vím, kde mají dobré jitrnice, kde jsou dobré klobásy a kde maso. Ještě to ale musím nějak zprůměrovat a rozhodnout se, co bylo nejlepší," plánuje. Jediné co pořadatelům vytýká, je schovaná cimbálová muzika, kterou tak nejde dobře slyšet.

V pravé poledne začíná pod hlavním pódiem soutěž jedlíků. Za úkol mají sníst co nejrychleji půl kila ovaru. Soutěž však záhy končí. „Vyhrál muž, který svou porci snědl už za minutu a čtyřiadvacet vteřin," diví se hlavní organizátor Pavel Pichler. Soutěž je jedním ze zpestření slavností. Kromě ní je přichystaná také kuchařská škola.

Narozdíl od předchozích let nejsou na Veveří otevřené ochozy. Kvůli rekonstrukci, což mrzí hlavně nejmenší. „Letos je tu tím pádem méně programu pro děti, což je škoda," stýská si otec dvou chlapců Pavel Paulen. Když se dozvídá o šifrovací hře, která má děti zabavit, jde ji s nimi vyzkoušet.

Zato František Kanclíř má v plánu jinou činnost, „Přišel jsem podpořit synovce, který má uzenářství Ráček. Od ostatních ani ochutnávat nebudu. Synovec je pro mě nejlepší. Do svých uzenin totiž nepřidává příměsi," pyšní se. Synovce proto přišel na akci podpořit. Jeho uzenářství nakonec získává druhé místo.

Spousta lidí se na akci přišla nejen dobře najíst, ale také se něco dozvědět. Sedmdesátiletý Karel Stoudek přicestoval až z Rakouska, aby se s místními odborníky poradil o uzení. Doma totiž udí, ale s výsledkem není spokojený. „Vaříte maso před uzením? Jak dlouho máte naložený kilový kus kvalitní krkovice," ptá se uzenáře Hadače, který mu na jeho otázky rád odpovídá.

Tuhé maso

Rozhovor zakončuje Stoudek pochvalou. „Udím po starorakouském způsobu. Maso dlouho vydrží, ale je tuhé. Vaše je krásně měkké," chválí uzenáře. Ten mu ochotně radí, co změnit.

Spokojená odchází také sedmnáctiletá Anna Dalecká. „Táta doma udí, ale výrobky těchto uzenářů jsou samozřejmě lepší. I když naše uzené má také své kouzlo," zdůrazňuje dívka. Při ochutnávce se zaměřila právě na uzená masa.

EVA BÁRTOVÁ

Autor: Redakce

5.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Nehoda šesti aut u Tvarožné částečně blokovala dálnici D1. Tři hodiny

Náměstí Svobody v Brně ovládli jezdci na koních. Zahájili policejní mistrovství v jezdectví.
13

OBRAZEM: Defilé policistů na koních. V Brně zahájili mezinárodní mistrovství

Oslavy dětského dne: zásah hasičů na letišti nebo cyklistická exhibice u biotopu

Brno - Uvidí hasičský zásah zblízka, cyklistická esa v akci nebo se vrátí se do minulosti. Jelikož Mezinárodní den dětí oslaví již příští čtvrtek, tento, i příští víkend jsou v Brně nabité několika akcemi pro nejmenší.

AKTUALIZOVÁNO

Rušné dopoledne hasičů: zachráněný rorýs, pes i hořící auto na Staré dálnici

Brno – Škodu v hodnotě čtyřiceti tisíc korun způsobil požár na osobním autě, které za jízdy vzplanulo na Staré dálnici. „Požár uhasila jednotka hasičů ze stanici při Brněnské přehradě asi za čtvrt hodiny. Plameny auto zcela zničily," informoval mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Podle něj stála za vzplanutím technická závada.

AUTOMIX.CZ

Až budete prodávat auto: 10 rad, jak snadno a rychle zvýšit jeho cenu

Chystáte se prodat svoje auto? Potom se jistě snažíte dostat za svůj vůz co možná nejvyšší finanční sumu. Samozřejmě, že o ceně auta rozhoduje zejména model, jeho rok výroby, počet najetých kilometrů a především technický stav, ovšem jsou tu i detaily, které mohou cenu vozu zvýšit.

Stadion za Lužánkami ožije LétoFestem. Vystoupí při něm i „božský“ Karel Gott

Brno – Marek Ztracený, Wanastowi vjecy, Portless a především vystoupení božského Karla Gotta, jak tohoto legendárního českého zpěváka nazývají pořadatelé. Na hudební program s Gottem zpívajícím pod širým nebem láká nová přehlídka LétoFest, která 19. srpna rozezní stadion za Lužánkami.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies