Cejl, Tkalcovská, Lidická a Štefánikova ulice. Právě v těchto místech pouliční prostituce bují nejvíc. I přes opakované zásahy strážníků. „Ulice pravidelně kontrolujeme. O spoustě žen i mužů nabízejících sexuální služby už z minulosti víme a tito lidé to ani nezapírají. Uložené pokuty na ně obvykle neplatí," sdělil mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

S jednou takovou neplatičkou se strážníci potýkali na začátku května. „Přistihli jsme ji už pětasedmdesátkrát za poslední rok a půl," doplnil mluvčí.

Ghanem: „Dotyčná žena u sebe nosí někdy i staré pokutové bločky a přiznává strážníkům, že je neplatí. Pokud ji strážníci přistihnou při činu, dají jí pokutu v maximální výši až tisíc korun. Protože ji však na místě nezaplatí, dostane takzvanou blokovou pokutu na místě nezaplacenou, které se jí neustále přičítají. Protože ale na tohle neexistuje žádný zákon ve smyslu třikrát a dost, její přestupek nikdy nepřeroste v trestný čin a ona za něj nemůže být trestně stíhána. Je to jako začarovaný kruh."

Pouliční prostituci v Brně doposud omezovala pouze vyhláška z roku 2005. Obsahovala seznam stovek zakázaných ulic v deseti městských částech. Nová vyhláška tento seznam rozšíří na plochu celého města, omezení se netýká nevěstinců a soukromých privátů. „Aby vyhláška nabyla platnosti, musí ji ještě schválit zastupitelstvo," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. To zasedne v úterý 17. června.

Úpravu vítá například zastupitel z opoziční Strany zelených Martin Ander. „Regulace je v tomto ohledu jistě potřebná. K těmto účelům mají sloužit vyhrazené domy podléhající pravidelným kontrolám," poznamenal Ander.

Návrh podporuje i lidovecký zastupitel Daniel Rychnovský. „S aktualizací souhlasím, ale i když ji schválíme, bude se to dít dál," míní Rychnovský.

S tím souhlasí ředitelka organizace Rozkoš bez rizika Lucie Šídová. „Vyhláška to nezmění. Může vést jen k tomu, že se ženy budou sdružovat ve skrytějších zónách, kde jim pak hrozí mnohem větší nebezpečí od zákazníků i pasáků," konstatovala Šídová.

Podle ní by mělo město zvážit vymezení míst s legální nabídkou sexuálních služeb. „Funguje to tak například v Německu," porovnala.

Ženám nabízejícím svá těla v ulicích ale nová vyhláška starosti nedělá. „Jak mi policisté dokáží, že jsem prostitutka? Já si přeci můžu stát v jaké ulici chci a na sobě můžu mít taky to, co se mi líbí," pokrčila rameny nad rozhodnuttím radních asi pětadvacetiletá prostitutka z Lidické ulice, která si nepřála uvést jméno.

Ani její kolegyně stojící opodál nemá v plánu své stávající pracovní místo kvůli radním opustit. „Nějak si peníze vydělat musím. Strážníci se nás snaží dostat pryč pokutami už teď, ale zatím se jim to nepovedlo. Nějaká vyhláška to nezmění," myslí si prostitutka.

Úpravu vyhlášky naopak vítají strážníci. „Hlídky tak budou jednoznačně vědět, zda se prostitutky dopouštějí přestupku a bude snadnější je pokutovat," vysvětlil Ghanem.

Boj s nelegální prostitucí je podle něj totiž poměrně složitý. „Postižitelné je totiž pouze aktivní nabízení sexuálních služeb, a strážníci tak musejí být nenápadní. Na rozdíl od státních policistů ale nemohou řešit přestupky v civilu," objasnil mluvčí strážníků.

V roce 2012 Rozkoš bez rizika evidovala v Brně téměř šest set sexuálních pracovníků. Skoro pět set z nich byly ženy. „V posledních dvou letech se celkový množství prostitutů a prostitutek ve městě nijak výrazně nezvýšilo. Počty zůstávají v podstatě stejné," uzavřela vedoucí poradenského centra v Brně Tereza Musilová.

TOMÁŠ KREMR
MICHAELA ŘÍMANOVÁ