„Tak rozsáhlá akce, která se v polovině srpna konala v centru, tu ještě nebyla. Přes tři stovky strážníků mělo v akci názvem Centrum vyhlášenou nulovou toleranci ke všem řidičům, kteří vjížděli do centra bez platné výjimky,“ řekla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková. Čísla, které informují o nachytaných hříšnících, jsou alarmující.

„Strážníci na místě odebrali podle aktuálních informací sto deset výjimek. Mockrát se také stalo, že se řidiči prokazovali okopírovanými povoleními. To je závažné zjištění. Firmám, které okopírování umožnily, výjimky odbor dopravy vydávat nebude. Něco takového nebudeme podporovat,“ uvedl náměstek brněnského primátora Ladislav Macek.

K mimořádné akci, která se zřejmě bude opakovat, přivedlo vedení městské policie zjištění, že do historického jádra Brna jezdí čím dál tím víc neukázněných řidičů. Ti nerespektují dopravní značení a na předpisy se snaží vyzrát nejrůznějšími fígly. Šoféři, kteří jezdí do centra jak je napadne, vadí i místním obyvatelům.

„Mám platné povolení, které jsem si musel poctivě vyřídit. Štve mě, že se pak do města dostanou lidé, kteří tam nemají co dělat. Navíc zabírají parkovací místa,“ postěžoval si například Pavel Stoklasa, který bydlí nedaleko náměstí Svobody. Povolenek se letos vydává méně a jejich přidělení podléhá přísnějším pravidlům.

Na odbor dopravy navíc přinesli po akci Centrum mnozí řidiči zhruba čtyři stovky převážně prošlých povolenek, které chtěli vyměnit za nové. S dopravou v centru souvisí i změna značení na Zelném trhu. Jeho horní část po čtvrté hodině slouží jako dočasné parkoviště pro návštěvníky centra. Majitelé aut tam ale vozy nesmějí nechat až do rána. „Do jedné hodiny musí odjet. Auta, která tam zůstanou déle, necháme nekompromisně odtáhnout. Vadila by totiž provozu tržiště,“ dodal náměstek Macek.