Sepisovali petice, bouřili se. Protestující lidé z Líšně mají nejspíš vyhráno. Úředníci připravují stopku pro výstavbu kolem líšeňské kaple Panny Marie. Lokalitu zvanou Kostelíček ochrání před vznikem výškových budov a živelnou zástavbou regulační plán.

Než se tak stane, úředníci chystají pro oblíbené místo vycházek takzvanou stavební uzávěru. „Bydlím blízko a nechci, aby tam vyrostly vysoké domy. Rozumím tomu, že když jsme zde stavěli v sedmdesátých letech my, tak se to starousedlíkům také nemuselo líbit," řekl obyvatel Staré Líšně Jan Šilhán.

Lokalita Kostelíček
• Spory ohledně zástavby začaly, když se kvůli změně územního plánu objevila možnost, že na místě developeři postaví bytovky.
• Radnice Líšně i aktivisté prosazují plán, který stanoví pravidla výstavby v oblasti.
• Do té doby se v okolí Kostelíčku nemá stavět.

Kvůli území mezi ulicemi Kniesovou, Kostelíček, Obeckou a Podlesnou dříve lidé protestovali. Podle plánů líšeňské radnice a přání usedlíků má oblíbené místo k vycházkám chránit regulační plán. „Pokud by vše šlo bez komplikací, příprava plánu zabere asi rok a půl. Ale třeba v Holáskách o něm jednají už šest let," zmínil náměstek primátora Martin Ander, který se věnuje územnímu plánování.

Situaci komplikuje, že regulační plán vyžaduje souhlas všech čtyř set padesáti vlastníků pozemků. „Stavební uzávěra znemožní v oblasti stavět. Starou Líšeň poškodily zásahy v devadesátých letech. To se nemá opakovat," uvedl starosta Břetislav Štefan.

Úředníci magistrátu připravují podklady pro vyhlášení stavební uzávěry. „Ještě ji musí schválit rada i brněnské zastupitelstvo. Pokud by ovšem nefungovala, mohli by lidé zmařit myšlenku připravovaného regulačního plánu," dodal Ander. Zdůraznil, že úplný zákaz stavět vydává magistrát extrémně vzácně.

Líšeňští se obávají hlavně stavby výškových domů. Když v roce 2014 město připravovalo obnovený územní plán, který dal bytovkám zelenou, bránili se lidé peticí. Podepsalo ji na třináct set obyvatel. „Chceme tady kvalitní bydlení, ne developerské projekty. Místo má i historickou hodnotu," vysvětlil Stanislav Karafiát ze sdružení Líšeň sobě.

Památkově chráněná kaple, která lokalitě dala jméno, má dlouhou historii. „Původní kapli Panny Marie dala postavit v roce 1630 majitelka líšeňského panství Alžběta Pergarka jako dík za uzdravení nevidomého syna," uvedla v Internetové encyklopedii historie Brna Milena Flodrová.