Jedna televize, jeden ovladač, ale dvě různé představy o tom, na co by se měla rodina večer dívat v televizi. Někdo si kvůli zachování rodinné pohody a manželství pořídí druhou televizi. Těm, kteří tu možnost nemají, by pomohl vynález Brňana Pavla Hrubeše.

„Nejsem žádný vynálezce, a nepracuji v technickém ústavu. Jen mě to baví a mám na to čas,“ říká Hrubeš, držitel dvou patentů.

Jeho aktuálním vynálezem, který si nechal patentovat teprve letos, je speciální televize, technicky řečeno „televizní přijímač pro zobrazení dvou nezávislých programů na jednom monitoru“.

Majitel takové televize, který nechá manželku sledovat jeden program, zatímco on se dívá na ten svůj, může sedět s partnerkou na jednom gauči. Musí ale mít nasazené speciální elektronické brýle a sluchátka.

„Pokud by se na to člověk díval bez brýlí, tak by to byla změť,“ vysvětluje Pavel Hrubeš. A dodává, že taková televize by v dnešní době měla své uplatnění. „Dnes televize lidi rozděluje, takhle by vás to sblížilo, mohli byste se dívat spolu,“ slibuje. Hrubeš ale nabídl svůj vynález dnes již neexistujícímu výrobci televizorů Tesla Rožnov. Odmítli jej. Na domácí výrobu si netroufá.

„Není to tak jednoduché, aby se to dalo udělat na koleně,“ vysvětluje.