Média totiž zareagovala na fiktivní kampaň studentů politologie Masarykovy univerzity na webu stopslovakum.cz. Její zakladatel je přitom Slovák: student Masarykovy univerzity Daniel Kerekeš. Kampaň měli studenti vytvořit v jednom předmětu. Podobný vývoj situace Kerekeš ani v nejmenším nepředpokládal. „Měli jsme vytvořit volební fiktivní kampaň. Mělo to být realistické," vysvětlil.

Studenti vytvořili problém a ve druhé fázi projektu mu chtěli oponovat. „To jsme už ale nestihli," řekl student. Slovenská média původ stránky nezkoumala. „Nikdo mě nekontaktoval," tvrdí student. Zpravodajským portálům podle svých slov poslal vysvětlující e-mail, nikdo ale neodpověděl.

Na situaci Kerekeše upozornilo občanské sdružení Studentské jaro. „Hned pochopili, že to byla recese," ujistil Kerekeš.

Podle učitelů ale situaci zavinili i studenti. „Na hodinách měli své postupy konzultovat. Proto vznikla tato situace," poznamenal vyučující předmětu volební kampaně Otto Eibl.

Zprávu vydal jako první server topky.sk. Že jde o fiktivní kampaň, uvedl až na konci článku. „Čtenář může být zmatený. Kromě toho jej autor vůbec neuvedl do kontextu," zhodnotil odborník na média z Masarykovy univerzity Rudolf Burgr. Pluska.sk přitom ani neuvedla, že kampaň je smyšlená.

S negativními postoji slovenští studenti většinou zkušenosti nemají. „Neměla jsem tu doposud žádné problémy," svěřila se například Mária Šviriková.

JANA STANKOVÁ