Ani nemohl, na sklonku minulého roku totiž zemřel. Soudkyně se tak musela spokojit s tím, co třiapadesátiletý Kamil Klapal vypověděl policistům v přípravném řízení. Němečkovou přitom žaloba viní z toho, že muže po předchozí hádce loni v červenci pobodala nožem. Hrozí jí tak až patnáctiletý trest.

Z výpovědi zraněného muže přesto vyplývá něco jiného. „S Němečkovou jsme ten den žádný konflikt neměli. Udělal jsem si to sám, jsem blbec. Netuším, proč tvrdí, že mne pobodala,“ vypověděl tenkrát Klapal.

Možnost, že by si zranění způsobil sám, pak nevyloučila ani lékařka záchranné služby Jana Kubalová, která muže bezprostředně po útoku ošetřila. „Klapal si rány mohl zasadit i sám. Sice by to bylo problematické, ale možné to je. Ruka, která nůž držela, totiž nevyvinula příliš velkou sílu,“ uvedla Kubalová.

S napětím se tak očekává znalecký posudek, který by měl určit příčinu Klapalovy smrti. Do té doby si Němečková ještě pobude ve vazbě. Soud totiž nevyhověl jejímu návrhu na propuštění. „Obžalovaná má kladný vztah k alkoholu a přestože se v místě bydliště dlouhodobě zdržuje, žádnou pevnější vazbu k němu nemá.

Je tedy pravděpodobné, že by se po propuštění mohla skrývat a vyhýbat se tak stíhání. Proto jsme vazbu prodloužili,“ zdůvodnila zamítavé stanovisko senátu jeho předsedkyně Halina Černá. Žena, která si stěžuje na zhoršení zdravotního stavu, tak odcházela od soudu zklamaná, ale smířená. Nic jiného jí totiž až do dalšího, snad už posledního, jednání ani nezbývá. To soudkyně nařídila na polovinu února.