První z patentů umožní lékařům dříve a přesněji stanovit závažnost chronické lymfocytární leukémie, která je nejčastějším typem leukémie u dospělých. „Díky tomu mohou lékaři v konkrétním případě vybrat správnou léčbu. I to, zda je potřeba začít hned, nebo zda stačí kontrola až za delší dobu," vysvětlil lékař Michael Doubek.

Druhý patent pomůže včas odhalit plicní onemocnění způsobené plísněmi. „S těmi si zdravý organismus snadno poradí, ale u pacientů s oslabenou imunitou, například právě po léčbě leukémie, mívá velmi vážné následky," vysvětlil Doubek.

Toto onemocnění plic se projevuje jako běžný zápal plic, ale dochází u něj k velmi rychlému zhoršování stavu pacienta, a pokud lékaři nezahájí správnou léčbu, často končí smrtí. Diagnostika je obtížná. „Pro odhalení této nemoci je nutné provést pacientovi výplach plic fyziologickým roztokem a pak čekat i několik dnů až týdnů, zda v tomto vzorku plíseň začne růst. Výsledek testů mohou navíc ovlivnit léky, které se často preventivně podávají již při podezření na tuto nemoc ještě před potvrzením diagnózy," popsala nevýhody tradičních metod diagnostiky Martina Lengerová z lékařské fakulty.

Vědci se proto rozhodli navrhnout postup, při kterém by v roztoku získaném výplachem plic nehledali samotnou plíseň, ale pouze její DNA. „Výsledek můžeme získat do několika hodin po odběru a tím významně zrychlit a zpřesnit stanovení diagnózy," popsala Lengerová podstatu patentu.

Obě testovací sady zavadí v současné době na trh firma Generi Biotech, která před čtyřmi lety koupila práva k užívání patentů od Masarykovy univerzity. „Infekce způsobené houbovými organismy jsou velmi aktuálním tématem a průkaz DNA díky své přesnosti, citlivosti a rychlosti umožňuje rychleji a bezpečněji postupovat v terapii," uvedl zástupce ředitele pro výzkum a vývoj společnosti Antonín Libra.

Diagnostické sady již prošly ověřovacími studiemi a získaly registraci do ministerstva zdravotnictví. Po prvním oslovení již o jejich využití projevila zájem řada fakultních a krajských nemocnic i specializovaných onkologických center.