Vysoké učení na sebe zajímavými spoty upozornilo už před dvěma lety. Tehdy natočilo hudební klip s názvem Miluji tě, mé VUT. Z technicky zaměřeného mladíka, kterému se dřív vrstevníci posmívali, se po příchodu na vysokou školu stal sebevědomý muž. Video od té doby vidělo přes sedm set tisíc lidí.

Kvalita, ne kvantita

Autoři kampaně propagující namísto čínského bojového umění Kung Fu brněnskou techniku Vut Fu teď čekají, jestli bude úspěšnější než oblíbený klip. „Počet zhlédnutí pro nás není jediné kritérium. Oproti hudebnímu videu je současná kampaň rozsáhlejší," uvedla její spoluautorka Pavla Ondroušková. Škola také změnila design elektronické přihlášky a připravila speciální web pro uchazeče.

Zdroj: Youtube

Další brněnské univerzity masovou kampaň nechystají. „Nejde nám o kvantitu. Máme postavení prestižní školy a chceme, aby se přihlásili kvalitní uchazeči. Proto volíme spíš individuální přístup," vysvětlila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Škola se tak například snaží na webu nabízet co nejvíc informací, aby se středoškoláci měli podle čeho rozhodovat. Instituce navíc spolupracuje s partnerskými středními školami a takzvanými ambasadory. „Jsou to středoškolští studenti, kteří zprostředkovávají svým spolužákům informace o naší univerzitě," popsala Fojtová.

Ani Mendelova univerzita zatím nerozjela velkou náborovou kampaň. „Do budoucna ale o něčem takovém uvažujeme," uvedl mluvčí školy Radovan Kramář. Zatím si menší propagace organizují jednotlivé fakulty samostatně.

Na Masarykovu univerzitu si studenti musejí podat přihlášky do konce února, na vysoké učení a Mendelovu univerzitu je termín o měsíc později. „Propagační kampaně můžou ovlivnit hlavně nerozhodnuté studenty," řekla středoškolačka Veronika Pro-cházková, která uvažuje o matematice nebo medicíně.