Výstavní prostor organizátoři rozčlenili do devíti tématických galerií. „Tato verze výstavy má v České republice premiéru. Připravovali jsme ji rok a hlavně hledali vhodné prostory v centru Brna, což Vlněna splňuje," uvedl šéf produkce pořádající společnosti JVS Group Petr Suchánek.

K výjimečným exponátům patří podle lékaře Radovana Hudáka Běžec a Myslitel. „Běžec je exponát, na němž jsou detailně vypreparované všechny kosterní svaly, které drží jen na místě svého úponu. Začátky svalů jsou vytažené do prostoru, a tak lze vidět i hluboké svalové skupiny jinak ukryté povrchovými," uvedl Hudák.

Vystavená těla či jejich části pochází z čínského medicínského programu. A ti, jejichž těla na výstavě jsou, podle vyjádření odborníků předem souhlasili s poskytnutím svých ostatků k vědeckým účelům.

Výstava Bodies Revealed
- od 1. srpna 2014 do 30. listopadu v brněnské Galerii Vlněna, ulice Dornych 40/27 (vedle nákupního centra Vaňkovka)
- vstupné: dospělí 300/350 Kč, studenti a důchodci 250/300 Kč, děti do 15 let 200/250 Kč, rodina (dva dospělí a až tři děti) 800/900 Kč.
Pozn.: Jako první uvedena cena při návštěvě ve všední dny, poté cena o víkendu.

Aby exponáty odolaly vnějším vlivům, podrobili je odborníci takzvané plastinaci. „Lidské tělo se po smrti dočasně chemicky fixuje. Preparováním pak vzniká exponát, který obsahuje specifické orgány a struktury. Po pitvě je exponát ponořen do acetonu, aby se z něj odstranily veškeré tělesné tekutiny. Vysušený exponát se poté umístí do vany se silikonovým polymerem a uzavře se ve vakuové komoře. Ve vakuu aceton opouští tělo v plynné formě a je nahrazen silikonovým polymerem na nejhlubší buněčné úrovni. Silikonový polymer časem ztuhne a vznikne trvale zachovalý exponát," popisuje technicky i finančně náročný proces přípravy exponátu Hudák.

Se zajímavostmi spojenými s životem člověka či fungováním organismu návštěvníky seznámí průvodní popisky a projekce na stěnách galerie. „Kosti jsou silnější než ocel. Srdce za den přečerpá osm tisíc litrů krve. Mezi největší a nejsilnější svaly v těle patří velký hýžďový sval. Lidé se rodí s vrozenou preferencí na sladké, nebo na slané. Když žena v době kojení jí česnek, bude dítě kojit déle." I tyto úryvky výstava sděluje.

Přednosta kliniky ústní, čelistní a obličejové chirurgie Všeobecné fakulní nemocnice v Praze René Foltán upozorňuje na preventivní přínos výstavy. „Poznat své tělo je zásadním krokem ke zdravému životnímu stylu. Myslím, že bezprostředně prožitý šok z pohledu na zničené plíce kuřáka a z toho, jak je možné zdevastovat si dýchací ústrojí nezdravým životním stylem, motivuje nejen dospělé s kouřením přestat," uvedl Foltán.

Podle něj je výstava obohacující pro všechny návštěvníky, včetně profesionálních a amatérských sportovců. „Pro profesionály je maximální funkčnost pohybového aparátu alfou a omegou jejich kariéry. A pro rekreační sportovce je zdrojem radosti, kterou jim amatérský sport poskytuje," uvedl Foltán.

Výstava Bodies Revealed v Brně zůstane do 30. listopadu, dle zájmu návštěvníků pořadatelé uvažují i o případném prodloužení. „Vhodná je i pro školní exkurze. Není názornější školní pomůcky, která by lépe popisovala všechny detaily fungování lidského těla. Pedagogický doprovod studentů bude mít vstup zdarma," doplnil Martin Zvoníček z promotérské agentury Blue Gekko.