Dnes žije Andrea Brzobohatá plnohodnotný život a prostřednictvím sdružení ANTImeningokok.cz a No foot, no stress, která založila, pomáhá pacientům a jejich rodinám ve složité situaci. "Nakažení meningokokem je málo známá infekční nemoc, přitom může velice rychle skončit smrtí," nastínila průběh choroby Brzobohatá. Nemocný totiž může zemřít už čtyřiadvacet hodin poté, co se objeví první příznaky nemoci.

Právě na nebezpečí bakterie meningokok, která způsobuje zánět mozkových blan a otravu krve, se snaží upozornit výstava Nepodléhejte iluzi, že se Vás to netýká… Na třech pohyblivých fotografiích mohou návštěvníci nákupního centra Olympia poznat následky onemocnění. "I po úspěšné léčbě mám na těle skvrny a přišla jsem o nohy," popsala následky Brzobohatá. Na fotografiích z dílny Adama Holého ukazují přeživší pacienti svá postižení.

Podle brněnského lékaře Jana Pavelky se u většiny nakažených lidí onemocnění nikdy neprojeví. "Odhaduje se, že v Česku je bakterií nakaženo asi deset miliónů lidí. Ročně přitom zaznamenáme asi stovku případů," vysvětlil Pavelka. I přes rychlý průběh nemoci dokáží lékaři téměř devadesáti procentům pacientů zachránit život. "Jako ostatní bakteriální onemocnění se i meningokoková infekce léčí antibiotiky. Ta se podle zákona musí podat do třiceti minut od okamžiku, kdy lékař začně mít podezření, že by mohl mít pacienta s meningokokem," upozornil na vážnost onemocnění Pavelka. Antibiotika proti meningokokovi s sebou vozí záchranáři. Pokud pacient dostane léčbu později, šance na vyléčení klesá.

Meningokok napadá hlavně malé děti s nevyvinutou imunitou. "Téměř čtvrtina pacientů jsou děti do jednoho roku," zdůraznil Pavelka. Dalšími ohroženými skupinami jsou adolescenti, starší děti a až v poslední řadě dospělí. "Ročně se nakazí pouze několik dospělých," vyčíslil Pavelka. Proti nemoci je přitom možné se chránit očkováním. "Existuje očkování proti čtyřem z pěti skupin meningokoka, včetně nejběžnější skupiny B," uvedl Pavelka. Právě meningokokem skupiny B se nakazí asi tři čtvrtiny pacientů.

V brněnské Olympii bude výstava k vidění do 12. dubna. Poté organizátoři vystaví fotografie v Plzni.

MARTINA PAVELKOVÁ