První výstava, nazvaná Super hanc petram – brněnská katedrála na přelomu 19. a 20. století, představí přestavbu dominanty města na přelomu 19. a 20. století. „Výstava návštěvníkům přiblíž dva uskutečněné projekty přestavby katedrály, přestavbu presbytáře vedenou architektem Augustem Prokopem, a konečnou přestavbu architekta Augusta Kirsteina, při níž vznikly dvě věže, které jsou dnes pro katedrálu symbolické," popsal kurátor výstavy Václav Lunga.

Návštěvníci se pokochají i několika dosud nevystavenými předměty z depozitáře Diecézního muzea, které se v době přestavy používaly, třeba lampa, která se používala při procesích.

Expozici lidé najdou v kryptě katedrály. „Název výstavy v překladu znamená Na této skále, a jsou to slova svatého Petra. Stejná slova použil v názvu návrhu i architekt Kirstein," podotkl Lunga.

Návrhy přestavby katedrály návštěvníci najdou na druhé výstavě pod názvem Vzhůru k nebi popatř člověče! Z dochovaných soutěžních návrhů na přestavbu brněnské katedrály takzvané Propité věži. „Do tehdejší soutěže před přestavbou na přelomu století přišlo celkem dvaačtyřicet návrhů. Vystavili jsme sedm zmenšenin dochovaných návrhů, kromě vítězného i ty, které tehdejší komise zařadila na druhé a třetí místo. Výstava je doplněná o vizualizace panoramatu Brna s některými variantami přestavby," uvedla kurátorka výstavy Daniela Kostrhounová.

Návštěvníci výstavy mohou na připraveném anketním lístku hlasovat, jaká verze výzoru katedrály se jim líbí nejvíce.