Výstava se návštěvníkům otevřela v pátek. Přišly se na ni podívat i děti z Univerzitní školky Hrášek. Nejvíc se jim líbili barevní motýli. „Viděla jsem, jak se motýl líhne z kukly," řekla nadšeně malá Violka.

Výstavu připravovali pracovníci arboreta přibližně od prosince. Podle zahradního specialisty Mendelovy univerzity Michala Pavlíka bylo potřeba postavit celou motýlí líheň a natáhnout sítě, aby motýli nenaráželi do studeného skla. První motýlí kukly dorazily do arboreta už minulou středu. „Každý týden přivezeme tři sta až čtyři sta nových kukel. Několik dní trvá, než se motýli vylíhnou," vysvětlil Pavlík. Lidé uvidí asi patnáct druhů tropických motýlů i jejich kukly. „Vybírali jsme takové druhy, které se dobře líhnou a déle vydrží. Museli jsme brát ohled i na venkovní počasí," doplnil Pavlík.

Hned po otevření už arboretem procházelo několik návštěvníků. „Motýli i orchideje jsou nádherní. Některé z orchidejí mám i doma, ale tady jsou mnohem větší. Moc se mi líbí všechny ty tvary a barvy," obdivovala výstavu Zdena Bullová.

NIKOLA POLÁČKOVÁ