Ani ona si tradičního kapra smaženého v trojobalu neodpustí. „Je to tradice. Vynechám ale polévku. Taky používám papírové ubrousky, abych z pokrmu odstranila přebytečný tuk," přibližuje pětatřicetiletá žena. Podle ní kapr sice je tučný, ale obsahuje zdraví prospěšné tuky.

Střídmá je i při výrobě bramborového salátu. „Většinou ho dělám bez majonézy. Dávám do něj brambory, mrkev, trochu kvalitní hořčice a olivového oleje," svěřuje se. Podobně si podle ní večeři odlehčují třeba Rakušané.

Vánoční zvyk hladovět kvůli spatření zlatého prasátka Beníšková nedodržuje. „Důležité je jíst i přes den, místo masa si dát třeba ovoce nebo ořechy. Já třeba volím jako alternativu k těžkým pokrmům houbového kubu nebo čočkovou polévku," dává příklad výživová poradkyně.

Za největší prohřešek považuje, když lidé o Vánocích dlouho spí a potom několik hodin v kuse jedí. „Tuk se potom v těle hodně ukládá. I proto se snažím o vánočních návštěvách hodně chodit pěšky a nejezdit všude jen autem," říká odbornice.

Podle množství vydané energie dokáže odhadnout, kolik může dospělý člověk denně sníst kousků cukroví. „V běžných případech doporučuji čtyři až pět," upřesňuje Beníšková.

Ani sladkosti nemusejí být vždycky kalorická bomba. „I cukroví lze napéct zdravě. Místo běžné pšeničné mouky třeba používám bílou mouku špaldovou a sladím třtinovým cukrem. Lidé mi občas říkají, že výsledek pak chutná lépe než tradiční pochoutky. Stejně tak vánočku nedělám z kynutého těsta, ale tvarohovou. Je chutná a zároveň dodržím tradice," myslí si dietoložka.

Upozorňuje, že hodně o svátcích lidé přiberou především po alkoholu. „Je třeba dát si proto raději kvalitní víno a prokládat ho vodou. Nejhorší je tvrdý alkohol a hodně se tloustne i po svařeném vínu, pokud obsahuje hodně cukru," vysvětluje Beníšková.

Dodržování zdravé výživy jde podle ní o Vánocích trochu stranou. „Jsou jednou do roka, lidé by si je měli užít. Leckdy stačí, když člověk najednou nesní celou mísu cukroví," radí Beníšková.