Většina dětí z brněnského Klokánku se už vrátila k rodičům, dvě odešly do dětského domova. „Teď je u nás devětadvacet dětí. Jednu dívku ještě převoz do dětského domova čeká. Děti to nesou těžko," komentovala situaci ředitelka brněnského Klokánku Lenka Malhocká.

Například jedna sourozenecká dvojice už Klokánek opustila. „Jejich matka měla psychické problémy a kvůli tomu pobývala v léčebně. Bojovali jsme, aby děti odejít nemusely, protože si našla bydlení, má práci a z našeho pohledu by to zvládla. Bohužel už tady byly rok, tak musely jít, než se stačilo rozhodnout," vzpomínala Malhocká.

Podle mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí Petra Habáně ale zákon naopak pracuje ve prospěch dětí a ne zřizovatele. „Neovlivní to život dětí, které v zařízení už jsou, ale těch, kterým končí tří až šestiměsíční doba pobytu v Klokánku," vysvětlil už dřív Habáň.

Nařízení vlády se dotkne i zaměstnanců Klokánku. Například Jarmile Klíčové hrozí, že ji kvůli snížení počtu dětí v brněnském Klokánku převelí na druhý konec republiky. Třeba do Chomutova, kam by z Kyjova na Hodonínsku musela dojíždět.