Na kolejích Pod Palackého vrchem je ubytovaný například student Michal Demjan. „Odstěhovat se musíme do 21. června. Když jsme upozornili vedení, že máme ještě den poté státnice, posunuli nám závěrečné zkoušky o dva dny dopředu,“ popsal.

Sportovní akce podle mluvčí Vysokého učení technického Radany Kolčavové ovlivní pouze studenty Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií, kteří studují obory ve spolupráci s jinou vysokou školou. Těch bydlí Pod Palackého vrchem zhruba stovka. „Máme ale dostatečnou kapacitu k ubytování dotyčných i v době konání olympiády. Nabídli jsme jim náhradní místo v prostorech Listových a Purkyňových kolejí,“ sdělila.

Čtěte také: OBRAZEM: Chytré technologie i expozice Merkur. Výstaviště pohltila věda a výzkum

Přesun však dělá tamním studentům starosti. „Přestěhují nás jen do tří poschodí, nejhůře a nejméně vybaveného bloku,“ podotkl Demjan.

Hlavní výhodou kolejí Pod Palackého vrchem, které poslouží k ubytování olympioniků, je blízkost řady velkých sportovišť. „Jsou v docházkové vzdálenosti. Na místě vznikne olympijská vesnice, kde budou bydlet sportovci pohromadě. Žádná podobná kapacita na jednom místě v Brně není,“ prohlásil mluvčí Jihomoravského kraje, který hry pořádá, Jiří Klement.

Reprezentativní zázemí vyzdvihuje i vedení univerzity. „Například atletický stadion Pod Palackého vrchem získal v minulosti certifikaci IAAF pro pořádání atletických soutěží třídy A, přičemž podobnou mají vybrané olympijské stadiony,“ zmínila Kolčavová.

Čtěte také: Na den offline. Mobily ve škole nahradila facebooková nástěnka

Hry VIII. letní olympiády dětí a mládeže České republiky začínají 24. června na brněnském výstavišti a potrvají pět dní. Olympiády se zúčastní sportovci ve věku osmi až šestnácti let. Síly budou porovnávat ve dvaadvaceti sportech a jedné kulturní soutěži. „Vzhledem k atraktivnímu termínu očekáváme mnoho diváků z řad žáků a studentů nejen z jižní Moravy, ale z celé republiky. Chystáme pro ně i jejich rodiny, fanoušky a kamarády doprovodný program tak, aby se do našeho vlídného regionu rádi vraceli i v dalších letech,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Kraj podpoří olympiádu nejméně čtyřmi miliony korun, město Brno nejméně dvěma miliony. „Věřím, že společně vytvoříme jedinečnou atmosféru, která se bude rovnat velkým olympijským hrám a překonáme rekord v počtu návštěvníků,“ doufá brněnský primátor Petr Vokřál.

Čtěte také: Chceme přitáhnout do kraje mozky, teď se sem ale nemají jak dostat, řekl hejtman