VYBERTE SI REGION

Z kuchaře samouka se vypracoval na šéfkuchaře. Teď ho čeká prestižní soutěž

Brno – Vystudoval antropologii, pak si ale uvědomil, že svou budoucnost chce strávit vařením. Nyní Jan Kaplan pracuje jako šéfkuchař brněnské restaurace Pavillon a má před sebou účast na nejprestižnější české kuchařské soutěži.

12.1.2016
SDÍLEJ:

Z kuchaře samouka se vypracoval na šéfkuchaře. Teď ho čeká prestižní soutěž.Foto: restaurace Pavillon

Když ještě jako student antropologie vyjel díky programu Work and Travel do Spojených států, dostal příležitost vařit v restauraci. „Tam jsem si uvědomil, že vaření je přesně to, čemu se chci v životě věnovat," vzpomíná Kaplan. Procestoval mnoho zemí, kde si rozšiřoval své kuchařské dovednosti, jako nejpřínosnější hodnotí pět len strávených v Londýně. „Rok jsem pracoval v michelinské restauraci Gordona Ramseyho. Největší zkušeností byly tři roky vaření v londýnské restauraci Harvey Nichols," zdůrazňuje Kaplan.

Při vaření je jeho nejoblíbenější surovinou zvěřina. „I proto mě velmi potěšilo, že součástí jednoho z jídel, které na soutěži budu muset připravit, je jelení hřbet s kostí," říká Kaplan. Rád experimentuje s chutěmi a zkouší nové kombinace. „Můj styl vaření dobře charakterizuje můj recept Jelenobot - jelení hřbet s vařenou chobotnicí, která se marinuje v dresinku z pomeranče a zázvoru. V pokrmu se pak ještě nacházejí hlíva, květákové pyré anebo omáčka ze zvěřinových kostí," přibližuje Kaplan.

Ve svém oboru se snaží neustále rozšiřovat své schopnosti. „Když mám volno, sleduji kuchařské pořady, a neustále se vzdělávám. Vařením žiju, pokud chce být člověk dobrý, musí v sobě mít lásku k řemeslu, bez toho to nejde," usmívá se šéfkuchař.

Z kuchaře samouka se vypracoval na šéfkuchaře. Teď ho čeká prestižní soutěž.

Do soutěže Bocuse d´Or, která je podle Kaplanových slov nejprestižnější kuchařskou soutěží v Česku, se přihlásil na popud od přítelkyně. „Společně máme na internetu také blog. Přítelkyně na něm píše o mých receptech," říká Kaplan.

Na soutěži musí mimo jiné v časovém limitu uvařit pokrm obsahující jesetera malého a kaviár, a také jídlo, jehož součástí bude jelení hřbet s kostí. „Toto jsou jediné předem zadané ingredience, zbytek jídla si vymýšlí každý soutěžící kuchař a také ho vaří," přibližuje Kaplan soutěžní zápolení. „Soutěž je velmi náročná. Například i v tom, že budu vařit v novém prostředí a nevím, jaké budu mít vybavení," říká.

Českého kola soutěže Bocuse d´Or se Jan Kaplan účastní osmnáctého a devatenáctého ledna. Jeho soupeři bude dalších sedm českých kuchařů, mezi nimi i šéfkuchař jiné brněnské restaurace Lukáš Nečas. Pokud Jan Kaplan uspěje, postoupí do evropského kola Bocuse d´Or. Na ty nejlepší z Evropy pak čeká kolo celosvětové.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

Autor: Redakce

12.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Přikryl do vězení zatím nenastoupil, čas má do půlnoci

Brno – Bývalý ředitel brněnských strážníků Přikryl zatím nenastoupil do výkonu trestu v brněnském vězení. Přihlásit se ale může až dnešní půlnoci, řekla mluvčí bohunické věznice Dana Krejčířová. Přikryl si má odpykat 1,5 roku vězení za to, že zahlazoval pokuty za dopravní přestupky známým a manipuloval s osobními daty lidí v evidenci městské policie.

Počet nakažených žloutenkou klesá. Jen přechodné období, dál varují hygienici

Jižní Morava – Ústup žloutenkové epidemie? Možná. Za poslední týden podle hygieniků v Jihomoravském kraji přibylo pouze děvět nakažených. Od počátku roku s infekční žloutenkou typu A bojovalo 279 Jihomoravanů.

Divadlo Radost uvede třicet let starou večerníčkovou pohádku Jája a Pája

Brno – Hej, plavčíci vstávat! budí v pohádce děda Lebeda Jáju a Páju. „Já už dávno skáču," řekne mladší Jája a skočí z pece do kalhot, jenže na rozdíl od Páji se netrefí. Tato etuda opakovaně rozehrává známý televizní večerníček z roku 1986, který v divadelní premiéře představí brněnská Radost.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies