VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Z kuchaře samouka se vypracoval na šéfkuchaře. Teď ho čeká prestižní soutěž

Brno – Vystudoval antropologii, pak si ale uvědomil, že svou budoucnost chce strávit vařením. Nyní Jan Kaplan pracuje jako šéfkuchař brněnské restaurace Pavillon a má před sebou účast na nejprestižnější české kuchařské soutěži.

12.1.2016
SDÍLEJ:

Z kuchaře samouka se vypracoval na šéfkuchaře. Teď ho čeká prestižní soutěž.Foto: restaurace Pavillon

Když ještě jako student antropologie vyjel díky programu Work and Travel do Spojených států, dostal příležitost vařit v restauraci. „Tam jsem si uvědomil, že vaření je přesně to, čemu se chci v životě věnovat," vzpomíná Kaplan. Procestoval mnoho zemí, kde si rozšiřoval své kuchařské dovednosti, jako nejpřínosnější hodnotí pět len strávených v Londýně. „Rok jsem pracoval v michelinské restauraci Gordona Ramseyho. Největší zkušeností byly tři roky vaření v londýnské restauraci Harvey Nichols," zdůrazňuje Kaplan.

Při vaření je jeho nejoblíbenější surovinou zvěřina. „I proto mě velmi potěšilo, že součástí jednoho z jídel, které na soutěži budu muset připravit, je jelení hřbet s kostí," říká Kaplan. Rád experimentuje s chutěmi a zkouší nové kombinace. „Můj styl vaření dobře charakterizuje můj recept Jelenobot - jelení hřbet s vařenou chobotnicí, která se marinuje v dresinku z pomeranče a zázvoru. V pokrmu se pak ještě nacházejí hlíva, květákové pyré anebo omáčka ze zvěřinových kostí," přibližuje Kaplan.

Ve svém oboru se snaží neustále rozšiřovat své schopnosti. „Když mám volno, sleduji kuchařské pořady, a neustále se vzdělávám. Vařením žiju, pokud chce být člověk dobrý, musí v sobě mít lásku k řemeslu, bez toho to nejde," usmívá se šéfkuchař.

Z kuchaře samouka se vypracoval na šéfkuchaře. Teď ho čeká prestižní soutěž.

Do soutěže Bocuse d´Or, která je podle Kaplanových slov nejprestižnější kuchařskou soutěží v Česku, se přihlásil na popud od přítelkyně. „Společně máme na internetu také blog. Přítelkyně na něm píše o mých receptech," říká Kaplan.

Na soutěži musí mimo jiné v časovém limitu uvařit pokrm obsahující jesetera malého a kaviár, a také jídlo, jehož součástí bude jelení hřbet s kostí. „Toto jsou jediné předem zadané ingredience, zbytek jídla si vymýšlí každý soutěžící kuchař a také ho vaří," přibližuje Kaplan soutěžní zápolení. „Soutěž je velmi náročná. Například i v tom, že budu vařit v novém prostředí a nevím, jaké budu mít vybavení," říká.

Českého kola soutěže Bocuse d´Or se Jan Kaplan účastní osmnáctého a devatenáctého ledna. Jeho soupeři bude dalších sedm českých kuchařů, mezi nimi i šéfkuchař jiné brněnské restaurace Lukáš Nečas. Pokud Jan Kaplan uspěje, postoupí do evropského kola Bocuse d´Or. Na ty nejlepší z Evropy pak čeká kolo celosvětové.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

Autor: Redakce

12.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

V exekuci? Lidé dluží víc, než je roční rozpočet města

Ilustrační foto

Oteplení na jižní Moravě: bude přes dvacet stupňů

Tři mrtví mezi Závistí a Černou Horou: za tragickou nehodou stálo předjíždění

Blanensko – Předjíždění. To podle všeho stojí za tragickou dopravní nehodou dvou osobních aut, ke které došlo v sobotu na silnici I/43 mezi obcemi Závist a Černá Hora na Blanensku. Zemřeli při ní tři lidé. Dva muži na místě a třetí po převozu do nemocnice.

Hollan vysvětloval jízdy. Kontrolní výbor chce metodiku používání služebních aut

Brno – Jestli jezdil, nebo nejezdil náměstek primátora Matěj Hollan služebním autem na soukromé cesty, se snažil zjistit v pondělí kontrolní výbor brněnského zastupitelstva. Doporučil, aby rada města vytvořila metodiku pro používá služebních aut.

Na úřadě našli projekt akvaparku za Lužánkami. Díky tomu bude stát dřív

Brno – Nečekaný objev urychlí stavbu akvaparku v Brně za Lužánkami. Při přípravě studie na stavbu objevili úředníci na stavebním úřadě v Králově Poli již hotovou projektovou dokumentaci z roku 1994. Podle náměstka primátora Petra Hladíka může přípravu zrychlit to, že starý projekt má stavební povolení.

Třídní ponižuje děti, tvrdí někteří rodiče. Pochybení zjistila i inspekce

Brno – Zatímco ostatní žáci už mají diktát hotový, zůstává jeden z chlapců v lavici i přes přestávku. Psaní mu ztěžuje ochrnutá ruka po úrazu. Místo pochopení se však u vyučující setkává s neochotou a občasnými nadávkami, stěžují si rodiče. Přestože některé jejich výtky potvrdila i Česká školní inspekce, brněnská škola v Labské ulici problém podle nich neřeší.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies