VYBERTE SI REGION

Z kuchaře samouka se vypracoval na šéfkuchaře. Teď ho čeká prestižní soutěž

Brno – Vystudoval antropologii, pak si ale uvědomil, že svou budoucnost chce strávit vařením. Nyní Jan Kaplan pracuje jako šéfkuchař brněnské restaurace Pavillon a má před sebou účast na nejprestižnější české kuchařské soutěži.

12.1.2016
SDÍLEJ:

Z kuchaře samouka se vypracoval na šéfkuchaře. Teď ho čeká prestižní soutěž.Foto: restaurace Pavillon

Když ještě jako student antropologie vyjel díky programu Work and Travel do Spojených států, dostal příležitost vařit v restauraci. „Tam jsem si uvědomil, že vaření je přesně to, čemu se chci v životě věnovat," vzpomíná Kaplan. Procestoval mnoho zemí, kde si rozšiřoval své kuchařské dovednosti, jako nejpřínosnější hodnotí pět len strávených v Londýně. „Rok jsem pracoval v michelinské restauraci Gordona Ramseyho. Největší zkušeností byly tři roky vaření v londýnské restauraci Harvey Nichols," zdůrazňuje Kaplan.

Při vaření je jeho nejoblíbenější surovinou zvěřina. „I proto mě velmi potěšilo, že součástí jednoho z jídel, které na soutěži budu muset připravit, je jelení hřbet s kostí," říká Kaplan. Rád experimentuje s chutěmi a zkouší nové kombinace. „Můj styl vaření dobře charakterizuje můj recept Jelenobot - jelení hřbet s vařenou chobotnicí, která se marinuje v dresinku z pomeranče a zázvoru. V pokrmu se pak ještě nacházejí hlíva, květákové pyré anebo omáčka ze zvěřinových kostí," přibližuje Kaplan.

Ve svém oboru se snaží neustále rozšiřovat své schopnosti. „Když mám volno, sleduji kuchařské pořady, a neustále se vzdělávám. Vařením žiju, pokud chce být člověk dobrý, musí v sobě mít lásku k řemeslu, bez toho to nejde," usmívá se šéfkuchař.

Z kuchaře samouka se vypracoval na šéfkuchaře. Teď ho čeká prestižní soutěž.

Do soutěže Bocuse d´Or, která je podle Kaplanových slov nejprestižnější kuchařskou soutěží v Česku, se přihlásil na popud od přítelkyně. „Společně máme na internetu také blog. Přítelkyně na něm píše o mých receptech," říká Kaplan.

Na soutěži musí mimo jiné v časovém limitu uvařit pokrm obsahující jesetera malého a kaviár, a také jídlo, jehož součástí bude jelení hřbet s kostí. „Toto jsou jediné předem zadané ingredience, zbytek jídla si vymýšlí každý soutěžící kuchař a také ho vaří," přibližuje Kaplan soutěžní zápolení. „Soutěž je velmi náročná. Například i v tom, že budu vařit v novém prostředí a nevím, jaké budu mít vybavení," říká.

Českého kola soutěže Bocuse d´Or se Jan Kaplan účastní osmnáctého a devatenáctého ledna. Jeho soupeři bude dalších sedm českých kuchařů, mezi nimi i šéfkuchař jiné brněnské restaurace Lukáš Nečas. Pokud Jan Kaplan uspěje, postoupí do evropského kola Bocuse d´Or. Na ty nejlepší z Evropy pak čeká kolo celosvětové.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

Autor: Redakce

12.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Kníničská Panna Marie? Řezbář ji vyřezal motorovou pilou

Brno /FOTOGALERIE/ – Zvuk motorové pily slyšeli v neděli dopoledne lidé z brněnských Kníniček. Před místní mateřskou školou totiž započal letošní advent v městské části. Jedním z největších lákadel programu byla řezbářská show, při níž řezbář vytvořil postavu Panny Marie.

Nehod motorkářů ubylo. Jsou lépe připravení, tvrdí odborník

Jižní Morava – Devět životů vyhaslo od začátku roku při nehodách motocyklů na silnicích v Jihomoravském kraji. Oproti loňsku je to o jednoho mrtvého méně.

Dokončují nové kluziště v Řícmanicích. Dostane ho obec

Brno – Na nové ledové ploše se projedou řícmaničtí zájemci o bruslení už po Novém roce. Plánované kluziště dělníci v současnosti dokončují. Mimo zimní sezonu poslouží prostor jako víceúčelové hřiště pro volejbal, fotbal, badminton, tenis a další sporty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies