Ludmila Hájková denně dojíždí z Kuřimi na Brněnsku do brněnského Králova Pole vlakem. Od pondělí se jí cesta prodlouží. Začíná totiž dva a půl měsíce dlouhá vlaková výluka. „Běžně mi cesta trvala jedenáct minut. Od pondělí budu jezdit výlukovým autobusem a doba se prodlouží na dvojnásobek. V nejlepším případě," obává se.

Vlaky přestanou jezdit úplně kvůli výměně druhé koleje mezi Kuřimí a Královým Polem. „Vyměníme ji, aby vlak tolik nedrncal, byl tišší a zároveň rychlejší," vysvětlil Petr Mikulášek z firmy, která má opravy na starost. Dodal, že po rekonstrukci se trať zařadí do moderní evropské železniční sítě.

První tři dny následujícího týdne nebudou podle starosty Kuřimi Draga Sukalovského problematické. Situace se ale může zkomplikovat od čtvrtka. Tehdy totiž přímo v Kuřimi začíná další velký projekt: silničáři uzavřou Tyršovu ulici kvůli opravám průtahu. „Řidiči na trase z Kuřimi do Brna musejí počítat se zdržením kvůli objízdným trasám. Očekávám zácpy především ve špičce," připustil starosta.

Dlouhé omezení

Opravy silnici úplně uzavřou přinejmenším do září. Řidiči přijíždějící od Drásova uzavírku objedou přes Malhostovice a Lipůvku. Ve směru od Moravských Knínic objížďka povede po Tišnovské a Legionářské ulici.

Podle starosty mohou být komplikované první dva až tři dny, než lidé začnou případně hledat jinou cestu, jak se do Brna dostat. „Někteří mohou zvolit cestu přes Veverskou Bítýšku a jiní kolem Brněnské přehrady," předvídá Sukalovský.

Pro zvětšení klikněte.

Odborníci radí, aby se na zpoždění přichystali také cestující hromadnou dopravou. „Přesnou dobu zpoždění předpovídat nelze. Raději ale doporučujeme lidem, aby při cestování měli časovou rezervu," potvrdil ředitel jihomoravského dopravního systému Kordis Jiří Horský.

Kuřimský starosta je optimističtější. Věří, že se výlukové autobusy čekání v kolonách vyhnou. „Smějí projíždět staveništěm. Pokud bude provoz plynulý, zdržení nenastane," argumentoval Sukalovský.

Horší situace podle něj může nastat při cestě z Brna do Kuřimi. „Problém očekávám, pokud se ve špičce ucpe výjezd z Brna a řidiči se dostanou do kolony, která se může natáhnout do celého dne," nastínil Sukalovský.

Na změnu se připravují také policisté. „Pokud se na silnici vytvoří kolony, jsme připravení pomoci dopravě přímo na místě," ujistil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Opravy nelze posunout kvůli tomu, že je platí Evropská unie. Rekonstrukce vlakové trati vyjde na jeden a půl miliardy korun, oprava Tyršovy na třicet milionů.