Z maringotek do obřího areálu. Brněnská zoo slaví 60 let

PARKOVIŠTĚ. Jedním z největších problémů je parkoviště. Podle ředitele zoo Martina Hovorky by stavba mohla začít už příští rok. Původně měli dělníci kopat už letos. Vše záleží na dotacích, které zoo nezískala. „Kvůli obstrukcím aktivistů jsme včas nezískali územní rozhodnutí, takže nás minuly evropské peníze. Bez nich město nový vstupní areál nezaplatí," vysvětlil náměstek brněnského primátora Ladislav Macek.

Na podzim chce o příspěvek zoo požádat znovu. „Časem ty peníze z některého z fondů získáme. Lidé nás kritizují, že jako druhé největší město v republice nemáme druhou největší návštěvnost zoo. Těžko můžeme oslovit turisty, když nemáme místo pro jejich auta," uvedl Hovorka.

NOVÉ EXPOZICE. Mezi nejoblíbenější expozice zoo patří Beringia, které vévodí dvojčata medvěda kamčatského Kuba a Toby. Tři nové expozice začne zahrada stavět na podzim. V té pro orly najdou útočiště orli bělohlaví, urzoni a skunci.

Expozice klokanů přiblíží život zvířecích obyvatel Austrálie. „Máme sice klokany rudokrké, v září ale chceme jednat o klokanech skalních. Ti jsou v evropských zahradách vzácní," řekl Hovorka. Třetí expozicí je africká vesnice. „Je to komplex chýší doplněných předměty denní potřeby běžných Afričanů. Něco jako živý skanzen. Součástí bude výběh pro žirafy, zebry, pakoně a pštrosy," popsala mluvčí zahrady Monika Brindzáková. Cena přesáhne padesát milionů korun.

NOVÁ ZVÍŘATA. Kromě obyvatel nových expozic plánuje zahrada další přírůstky. „Máme nabídku na nové lachtany. Je to ale jiný druh než naše lachtanice Gejša, takže tu musíme někam udat," vysvětlil Hovorka. Dodal, že chce do výběhů vrátit lva a plameňáky. Návštěvníci se možná dočkají i mláďat tygra. „V malých klíckách se množili jako veverky, ve velkém výběhu nic. V září projednáme výměnu páru, takže doufáme v tygří mláďata," doplnil.

60 LET. Průřez šedesátiletou historií zahrady nabízí výstava s názvem 60 let se Zoo Brno v brněnském Urban centru. Mezi historickými fotografiemi najdou lidé i snímky Miloše Budíka, který v zoo fotil v padesátých letech minulého století. „Nejvíc vzpomínám na příhodu s mladým lvem. Měl problém s kostmi a vozili ho na léčbu na veterinu. Ošetřovatel mě k němu pouštěl na metr dvacet, vždy po vyšetření, když byl unavený. Jednou se zničehonic probral a skočil mezi nás. Nic se nestalo, ale od té doby byl na focení v klecích zákaz," vzpomínal fotograf.

Jak budou vypadat oslavy? Čtěte v dnešním vydání Deníku Rovnost.