To se stalo například chovateli z Babic nad Svitavou na Brněnsku, který si nepřál zveřejnit jméno. Redakce Brněnského deníku Rovnost ho ale zná. „Z terária mi přednedávnem utekl jedovatý sklípkan. Už jsem ho nenašel. Chvíli jsem měl trochu strach, aby někomu v domě neublížil. Ale po čase bylo jasné, že mimo terárium nepřežil," svěřil se mladý muž.

Před podobnými situacemi varoval Ivan Přikryl z jihomoravské Krajské veterinární správy. „Pokud se něco takového stane, měli bychom o tom vědět. Pak můžeme zajistit bezpečný odchyt," poznamenal Přikryl.

Zároveň upozornil, že chov nebezpečných zvířat reguluje zákon. „Vyhláška přesně jmenuje problematické druhy, například šelmy nebo jedovaté plazy," upozornil odborník.

Pokud si chce někdo takové zvíře pořídit, musí dodržovat řadu pravidel. „O registraci a povolení k chovu je povinný oficiálně požádat. Pak ho kontaktuje náš inspektor, který zkontroluje podmínky k chovu," oznámil Přikryl.

Registrace poté platí tři roky. „Jednou ročně navíc chodí inspektor po předchozí domluvě s majiteli chov zkontrolovat," dodal Přikryl.

Zároveň varoval, že za nedodržení těchto podmínek hrozí nezodpovědným chovatelům pokuty v řádu až desítek tisíc korun. „Týká se to případů, kdy například zvíře majitel vůbec nezaregistruje," vysvětlil.

Na takové živočichy čas od času narazí brněnští strážníci. „Často se stane, že se nám nepodaří majitele vůbec najít. Zvíře pak skončí v rukou odborníků, kteří se o něj postarají. Občas se nám je podaří umístit i do zoologické zahrady," oznámila mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

Podobnou situaci řešili například loni v prosinci. V Mlýnské ulici se plazil bílooranžový had. „Hlídka ho odchytila a ukázala odborníkům Ti zjistili, že se jedná o nejedovatou užovku americkou. Převzal ji specialista na plazy," uvedla mluvčí.

Přikryl z veterinární správy upozornil, že zvlášť teplomilní plazi přežívají v našich podmínkách s obtížemi. „Pokud se dostanou ven a jsou v chladnu, velmi rychle uhynou," dodal.

V březnu tak například vyděsil obyvatele brněnského sídliště Lesná uhynulý dvoumetrový hroznýš. V květnu zase našla v popelnici mrtvou želvu nádhernou žena z brněnského Starého Lískovce.