Rozhodnutí vyrazit na pouť padlo asi před rokem. „Měl jsem cestu naplánovanou už dříve. Když jsem se ale loni vrátil z cyklistické poutě do Santiaga de Compostela, byl jsem unavený a rozčarovaný z plánu na další cestu. Sestřenice mi ale připomněla, že je letos významné cyrilometodějské výročí, proto jsem se rozhodl pouť podniknout," říká vedoucí výpravy.

Členové výpravy nejprve zvažovali pěší variantu, ujít takový počet kilometrů je ale velmi časově náročné.

Cyklisté projedou dvanáct zemí. Na pouť vyrazí z Oslnovic na Moravě, kde je kostel odkazující na památku Cyrila a Metoděje. Do Istanbulu, původního Konstantinopole, se vydají po trase vyslanců knížete Rastislava, kteří zde žádali o poslání duchovních na Velkou Moravu.

„Poté vyrazíme do Soluně, odkud pocházejí Cyril a Metoděj. Dále budeme pokračovat po nejpravděpodobnější cestě svatých na Velkou Moravu," říká Voříšek. Z Albánie chtějí poutníci přejet trajektem do Benátek. Dále pokračovat přes Slovinsko zpátky domů, na Velehrad.

Pavel Voříšek na kole jezdí už od dětství, jeho motivace k pouti je ale hlubší. „Duchovní téma v určité míře inspiruje mé cesty, jinak by to nebyla pouť. Cestou bych chtěl především upozornit na možnosti, které člověk má, pokud sám chce," říká vedoucí výpravy. Pouť je pro něj možnost zastavit se a odpočinout si od dnešní uspěchané společnosti.

Speciální přípravu před dlouhou cestou cyklisté nepodstupují. „Podle mých zkušeností si myslím, že denní dávku kilometrů je schopen zvládnout i člověk bez fyzičky," říká vedoucí výpravy.

Denně ujede výprava asi sto šedesát kilometrů. „Samozřejmě budeme mít s sebou nějaké speciální jídlo a pití pro cyklisty. Je nutné doplňovat minerály, abychom nedostali křeče. Potom by do cíle také mohli dojet třeba jen dva z nás," dodává Voříšek.

LUCIE SCHOVANCOVÁ