Tedy téměř. Občas se zvedne od obrazovky a jde zkontrolovat ,,ženské“, jestli už všechno připravily na zítřejší zabijačku doma ve Veselce, která administrativně spadá pod Troubsko. Pohlédne na hromady oloupané cibule a česneku a zase spokojeně usedne do křesla.

,,Tak už toho holky nechte, ráno musíme brzy vstávat,“ hlesne řezník Montag a očima pohladí plnou basu piv. Zapomněl ji odnést do sklepa. To by mi zítra kumpáni u tlačenky dali, pomyslí si a poprosí syna Pavla o pomoc. Otec a syn Montagovi jsou na Brněnsku vyhlášení.

Lidé ze Želešic, Omic, Popůvek a Troubska by mohli vyprávět. Jen loni píchli Montagovi sto sedm čuníků, prasátka u nich na dvoře chutnají gurmánům, ale také populárním umělcům a sportovcům. Až do Vánoc nemají jediný víkend volný. Jen a jen zabijačky.

„Ačkoliv je to u nás na dvoře jako na běžícím páse, pokaždé se na zabijačku těším. Vždy se sejdou jiní lidé a je různá atmosféra. Pravá zabijačka musí být pohodová, jinak postrádá kouzlo. I pít alkohol se musí s rozumem. Řezník pak nemá na jazyku správnou chuť a mohl by zkazit jitrnice a jelítka,“ usmívá se pětašedesátiletý bodrý chlapík.

Více v pondělním brněnském Deníku Rovnost