Pořadatelé z Rybníkářství Pohořelice čekají návštěvnost desítky tisíc lidí, řekl ředitel firmy Roman Osička. Podle něj v minulosti na akci dorazilo rekordních 60 tisíc návštěvníků.

Výlov začal okolo 7:30. "I tak brzy už přišlo velké množství lidí. Navíc vykukuje slunce, takže očekáváme návštěvnost velkou. Nechci však tipovat, kolik lidí by mohlo přijít," řekl Osička.

K jednomu z největších rybníku v České republice zavítaly všechny věkové generace. Podívat se přišli dospělí, senioři a nechyběly ani děti. Pro ně jsou připravené prosklené kádě, ve kterých mohou sledovat živé ryby. "Přijeli lidé z širokého okolí a míváme návštěvníky i z nedalekého Rakouska," poznamenal Osička.

Akce nabízí nejen samotný výlov a práci rybářů, ale také možnost ochutnat rybí speciality. "Máme deset velkých stánků, aby byla čekací doba co nejkratší. Chceme lidem ukázat, že umíme dobře upravit naše sladkovodní ryby a že nemusejí upřednostňovat ty mořské," uvedl Osička. Ochutnat je možné polévku, pomazánku, ale také samotné ryby, ať už marinované nebo uzené.

Lidé si mohou koupit i čerstvě vylovenou rybu k vlastnímu zpracování. Největší část tvoří kapři, ale mohou si opatřit i amura nebo tolstolobika. Podle Osičky se obvykle spotřebuje 90 až 100 metráků ryb.

Výlov Vrkoče je vedle výlovu Olšovce u Jedovnic jediným slavnostním na jižní Moravě. Výlov Olšovce se uskutečnil nedávno.

Lidé však mohou sledovat i výlovy dalších rybníků s prodejem na břehu. Pohořeličtí budou lovit Jaroslavický rybník na Znojemsku od 31. října do 4. listopadu. Druhý velký podnik v kraji Rybářství Hodonín už začalo s výlovem soustavy Lednických rybníků. Mlýnský je vylovený, od 31. října do 3. listopadu se bude lovit Hlohovecký a od 21. do 27. listopadu Nesyt. Od 15. do 18. listopadu budou rybáři lovit také Jarohněvický rybník u Dubňan.