VYBERTE SI REGION

Začala další vlaková výluka. Potrvá do poloviny srpna

Modřice – Až na 160 kilometrů za hodinu se zvýší rychlost vlaků na úseku mezi Modřicemi a Horními Heršpicemi. S modernizací vlakového koridoru tam v pondělí začala Správa železniční dopravní cesty.

22.6.2015 2
SDÍLEJ:

ILUSTRAČNÍ FOTO: Vlakové výluky v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Oprava kolejí vyjde na 242 milionů, 180 miliony má přispět Evropská unie. „Úsek s maximální možnou rychlostí se přiblíží o dva kilometry blíž Brnu. To v budoucnu zvýší rychlost dopravy i komfort cestujících," vyjmenoval náměstěk ministra dopravy Kamil Rudolecký.

oprava trati
- práce vyjdou na 242 milionů
- cestující musí počítat s několikaminutovým zpožděním
- vlaky budou trať objíždět přes Brno-Jih
- opravy zlepší bezpečnost a spolehlivost vlakové dopravy

Výluka na trati se má cestujících dotknout minimálně. „Vlaky kolej objedou přes dopravnu v Brně-jih, trať nebude úplně zavřená. Cestující by měli počítat pouze s drobným zpožděním do několika minut," ujistil Miroslav Konečný ze Správy železniční dopravní cesty.

Opravy mají skončit patnáctého srpna, až do listopadu budou pokračovat drobné práce na trati. Výraznou úsporu času dojíždějící hned nepocítí. „Cestující ušetří nanejvýš pár vteřin. Jde spíš o investici do budoucna, kdy bude opravený celý železniční uzel v Brně," dodal Konečný.

Výluk na Brněnsku přibývá. Minulý týden začali dělníci opravovat trať mezi Brnem a Kuřimí, kde až do září namísto vlaků přepravují cestující autobusy. Příští pátek začnou železničáři pracovat na koridoru mezi Židenicemi a Maloměřicemi.

JAN ČAMBORA

Autor: Redakce

22.6.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies