Na nedělním jednání hledaly čtyři strany způsob, jak neporušit koaliční smlouvu. Neumožňuje jim kohokoliv ze svých členů odvolat. „Je tu možnost rozpustit současnou radu města a znovu do ní členy nominovat. Museli bychom podepsat i novou smlouvu, pod kterou by už nebyl podpis pana Kratochvíla," upřesnila lidovecká náměstkyně primátora Klára Liptáková.

Primátor Petr Vokřál z hnutí ANO už avizoval, že priorita je zachování současného vedení. „To stále trvá. V koalici budeme jednat tak dlouho, dokud nenajdeme shodu," řekl.

Kratochvíl tak zatím zůstane v radě města i bez politického zařazení. „Pokud se neshodneme, do úterního zastupitelstva bod o jeho odvolání nenavrhneme," připomněl zítřejší jednání brněnských zastupitelů, kteří jako jediní můžou radního sesadit.

Lidovečtí zastupitelé se přitom už dříve jednomyslně shodli, že hlasování proti Kratochvílově odvolání nepodpoří. V pátek navíc začali řešit případnou spolupráci s jinými stranami. „Smlouvu neporušíme, ale pokud to někdo udělá, nechceme sedět v koutě," dodala Liptáková.

O setkání s lidovci mají zájem i sociální demokraté, kteří jsou v zastupitelstvu druhá nejsilnější strana. „Uvidíme, na čem se dohodneme. Rozhodně ale chceme ctít náš volební program," podotkl šéf jejich klubu Vlastimil Žďárský.

Stejný krok si přitom už před čtrnácti dny odsouhlasilo i předsednictvo brněnské buňky ANO. Její členové se se sociálními demokraty již sešli. „Při jednáních po loňských komunálních volbách jsme se domluvili, že po roce zhodnotíme uplynulých dvanáct měsíců. Nešlo tedy o oficiální jednání o koalici," vysvětlil Vokřál.