Nápad kraje se ale nelíbí radnici Brna–sever a místním.

Tam, kde by měly za šest houkat sanitky, si teď totiž hrají děti. Nápad vytvořit centrální záchranné pracoviště pro celou jižní Moravu, není nový. „Před třemi lety jsme chtěli přestavovat stanici v ulici Staňkově, kde máme garáže. Nakonec minulý týden padlo rozhodnutí stavět na zelené louce,“ uvedl krajský radní František Adamec.

Podle něj stávající záchranné stanice nevyhovují současné zátěži. „Centrála v ulici 28.října nemá kvůli hustému provozu dobrou polohu. Dalo se to zvládat, když ještě sloužila jen Brnu, teď je to ale stanice pro celou jižní Moravu,“ dodává Adamec.

To potvrzuje i ředitel záchranné služby Luděk Kašparovský. „Stává se, že záchranka kvůli dopravním zácpám vyjede s malým zpožděním. To by se mělo v Lesné změnit,“ myslí si Kašparovský.

Podle něj je nevyhovující také sídlo současné záchranné stanice. „Je to stará budova z předminulého století, která kdysi sloužila červenému kříži. Navíc je památkově chráněná, takže ji ani nemůžeme zrekonstruovat,“ vylíčil Kašparovský.

Město mělo nabídnout k výstavbě nové stanice čtyři lokality, ze kterých se nakonec kraj vyslovil pro jedinou. „Jako nejvhodnější se ukázala plocha kousek od sídliště Lesná,“ řekl Adamec.

Na výstavbu nové záchranné stanice a ředitelství pro Jihomoravský kraj bude potřeba asi čtvrt miliardy korun. „Část peněz chceme získat z evropských dotací, část od státu a zbytek vezmeme z kraje jako zřizovatele stanice,“ vyjmenoval Adamec.

Kromě toho by chtělo město prodat budovy současných stanic v Černovicích, v ulici Staňkové i centrále v ulici 28.října. „Předpokládáme , že bychom prodejem těchto středisek získali až šedesát milionů korun, které bychom použili na stavbu v Lesné,“ vysvětlil Adamec.

Brno–sever, pod které Lesná spadá, ale s nápadem kraje nesouhlasí. „Na místě, kde má vzniknout záchranná stanice, pořádáme pravidelně soutěže pro děti nebo akce pro naše občany. Myslíme si, že by to místo mělo zůstat lidem,“ uvedla místostarostka Brna–Sever Zdeňka Tůmová.

Podle ní je navíc v této oblasti husté osídlení. „Je tam velká zástavba a další budova by nebyla vhodná,“ uvedla Tůmová. Zatím ale s radnicí nikdo nejednal. „Pokud nás kraj osloví, budeme se snažit společnými silami vymyslet náhradní řešení, které bude přijatelné pro všechny,“ dodala místostarostka.