Ve dvoře barokního domu v tišnovské Jungmannově ulici se nový majitel chystá postavit přístavbu s byty. Místní se proti jeho plánu bouří. V historicky cenném domě totiž sídlí kavárna U Palce, která má ve dvoře oblíbenou zahrádku. Město a umělecká škola tam často pořádají kulturní akce. „Místo se postupně stalo přirozeným kulturním centrem Tišnova s neopakovatelnou atmosférou. Proto ho chceme i nadále zachovat," sdělil za iniciativu Zachraňme zahrádku U Palce bývalý tišnovský starosta Jan Schneider.

Dům, který nese název Na Pernštejně, patří k posledním pozůstatkům starého Tišnova. Nedávno ho koupil majitel stavební firmy Miroslav Navrátil. „Celý dům chci zrekonstruovat, ale citlivě. Můj cíl je zachovat městu budovu, která utvářela jeho historii," poznamenal Navrátil.

barokní dům Na Pernštejně v Tišnově
- jednopatrový barokní dům v Jungmannově ulici, který nese název Na Pernštejně, pochází už z 18. století
- v roce 1709 celou ulici zasáhl požár a většinu domů zničil; dům Na Pernštejně patří k posledním pozůstatkům starého Tišnova, jeho součást je také portál, který se při požáru podařilo zachránit
- v 18. a 19. století v něm sídlil císařský výběrčí úřad
- na dvoře se v současnosti pořádají různé kulturní akce

V domě z osmnáctého století dřív sídlil císařský výběrčí úřad a zájezdní hostinec. Nevyužívané podkroví chce Navrátil přestavět na byty. Ve dvoře pak chystá přístavbu s patnácti byty a podzemními garážemi. Místním se nelíbí, že o oblíbené místo přijdou. „Naše iniciativa vznikla spontánně, za čtrnáct dní ji na facebooku podpořilo přes osm set lidí," popsal Schneider.

Iniciativa začala jednat s městem i s majitelem domu a chce navrhnout nové využití místa. „Nechceme nic sabotovat ani nikomu házet klacky pod nohy," uvedl Schneider.

Podle představ spolku je ideální varianta, kdy město dům koupí nebo vymění za jiný majetek. Na Pernštejně pak vznikne společenské a kulturní centrum. „Může tam být infocentrum, nahrávací studio, konferenční prostory a ubytování hostelového typu. Také jsme předběžně jednali s místní uměleckou školou, že některé prostory využije pro dramatickou výchovu," popsal Schneider.

Všechny tři strany mají záležitost řešit na společné schůzce. „Vše bude nakonec záležet na rozhodnutí zastupitelstva. S návrhem ho chceme seznámit do konce měsíce," upřesnil Schneider.

Současný majitel je však vývojem událostí rozhořčený. „Dům byl osm let na prodej. Bývalé vedení města mělo možnost ho koupit a naložit s ním podle svého, ale nic se nedělo. Rád bych své plány dotáhl do konce, takový poprask jsem ale nečekal. Kvůli protestům jsem teď proto víc nakloněný tomu, aby město dům odkoupilo," postěžoval si Navrátil.

Starosta Tišnova Jiří Dospíšil chce spor vyřešit v klidu. S oběma stranami je připravený jednat. Že město nakonec dům koupí, podle něj není vůbec jisté. „Třináct milionů korun, které současný majitel požaduje, není zanedbatelná částka. Hodně by zatížila městský rozpočet. Konečné slovo však bude mít rada města," vysvětlil Dospíšil.