O projektu Brno s Bílovicemi jedná. „Kvůli parkovišti jsme se sešli jednou. Žádné konkrétní informace z této schůzky ale nevyplynuly," vysvětlil náměstek brněnského primátora pro dopravu Matěj Hollan.

Podle Boháčka by parkovací stání mohla vzniknout na místě současných stavebnin v blízkosti železniční stanice. „V blízké budoucnosti budou končit. Za několik let tam může vzniknout právě parkoviště. Chceme jednat o tom, aby mělo alespoň sto šedesát parkovacích míst ve dvou podlažích," řekl Boháček.

Zdeňka Procházková.
Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Parkoviště by využívali i obyvatelé obcí v okolí Bílovic. „Naši obyvatelé už využívají stávající parkoviště v blízkosti bílovického dopravního uzlu. Rozšíření parkovacích ploch se mi proto zdá jako dobrý nápad," usoudil starosta Řícmanic Libor Slabý.

Záchytné parkoviště v Bílovicích∙ vznikne pravděpodobně na místě současných stavebnin
∙ řidičům by mohlo nabídnout až sto šedesát parkovacích míst ve dvou podlažích
∙ záchytná parkoviště budou zpoplatněna v řádu desetikorun za dvanáct hodin stání
∙ v Brně vznikne pět parkovišť: Purkyňova, Královo Pole nádraží, Kampus Bohunice, Jemelkova a Novolíšeňská

Parkoviště v Bílovicích řeší vedení Brna v souvislosti se zavedením rezidentního parkování v některých městských částech. Lidé pracující v Brně na něm odstaví auto a do Brna dojedou vlakem. Odpadnou jim tak starosti s hledáním místa i s poplatky za parkování v centru. Ty se mohou vyšplhat až na sto korun za hodinu. Záchytná parkoviště budou levnější. „Jejich zpoplatnění je otázka budoucnosti. Předpokládáme cenu v řádu desetikorun za dvanáct hodin," řekl Hollan.

Magdě Krupárové z Bílovic nad Svitavou se zdá záchytné parkoviště zbytečné. „Nemyslím si, že je zvlášť potřeba. K nádraží jezdí z okolních vesnic pravidelně autobusy, které navazují na vlaky. V ča-sech, kdy cestuje hodně lidí, jezdí i každou půlhodinu," poznamenala Krupárová.

Dvě hodiny zůstali v neděli na dálnici D1 stát řidiči, kteří se rozhodli pro noční cestu do Prahy nebo Brna. Na 169. kilometru ve směru na Prahu totiž skončila dodávka po dopravní nehodě na boku.
Nehody na D1: šest vybouraných vozidel a šest zraněných

Déle než rok už podobné parkoviště funguje u brněnského ústředního hřbitova. Do čtyřiadvaceti hodin na něm řidiči zaparkují zdarma, za dalších dvacet čtyři hodin zaplatí dvacet korun.

Další parkoviště Brno chystá. „Momentálně plánujeme pět parkovišť. Vzniknou třeba u královopolského nádraží nebo bohunického kampusu," popsal Hollan. V dalších obcích na Brněnsku podle něho možnosti záchytných parkovišť neřeší.

NIKOLA POLÁČKOVÁ