VYBERTE SI REGION

Žáci základní školy chodí bavit lidi. Do hospicu

Brno - Jejich spolužáci po vyučování míří na hřiště, oni do hospicu. Čtyřicet dětí ze Základní školy Jasanová v Jundrově už několik let pravidelně chodí rozptýlit lidi z brněnského hospicu svaté Alžběty. Teď za činnost s jeho klienty mohou dostat ocenění charitativní organizace Člověk v tísni. „Přihlásili jsme se až teď. Do hospicu přitom s dětmi chodíme už šest let," uvedla koordinátorka návštěv Jindra Wojtková. Zda s projektem uspěli, se dozví při vyhlášení v pondělí.

31.5.2015 3
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Eva Kořínková

Hospic navštěvuje Wojtková se žáky všech tříd školy. Nejčastěji tam chodí děti z prvních a druhých tříd. „Ti starší to vnímají jinak. Je pro ně těžší se vyrovnat s tím, co vidí, a neumí to tak snadno vstřebat," vysvětlila.

Špatného přijetí nápadu se na začátku obával ředitel školy Přemysl Jeřábek. „Důležité bylo přesvědčit rodiče, že návštěvy nejsou pro děti psychická zátěž, ale naopak přínos. Jsem rád, že tam chodí. Uvědomí si, že život není jenom zábava. Myslím, že i jejich osobnost to může v raném věku do jisté míry formovat," popsal svůj názor ředitel.

Snídají s učiteli

Po každé návštěvě se děti s učiteli sejdou druhý den před začátkem vyučování a společně posnídají. „Je to čas, kdy můžou navzájem sdílet zážitky a mnohdy jim právě společná debata pomáhá lépe se vyrovnat s ponurou atmosférou v hospicu," myslí si Wojtková.

Návštěvy v hospicu svaté Alžběty trvají vždy přibližně půl hodiny. Děti se rozdělí do několika skupin a navštíví klienty, kteří o to mají zájem. „Někdy si s nimi povídáme. Někteří ale bohužel nemohou mluvit. Tak jim třeba něco zazpíváme nebo se je snažíme rozptýlit nějak jinak," uvedl žák deváté třídy Alexandr Fanta, který je do projektu zapojený už tři roky.

Do hospicu původně začal chodit, protože v něm žil i jeho dědeček. „Moji rodiče proto nápad od začátku vítali," vysvětlil Fanta. Dodal, že návštěv by se moc rád účastnil i poté, co na konci letošního školního roku základní školu opustí.

Podle ředitele Jeřábka jsou pro zpestření pobytu lidí v hospicu hodně důležitá hudební vystoupení. „Při zpěvu žáky doprovází také harmonikář. Jeden chlapec pak s sebou nosí klarinet," upozornil ředitel.

Autor: Alžběta Nečasová

31.5.2015 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies