Každý druhý den překročené limity pro koncentraci prachu v ovzduší. Tak vypadá letos situace v Brně. Podle měření stanice ve Svatoplukově ulici v Židenicích byl za prvních osmašedesát dní roku limit překročený sedmatřicetkrát. Horší vzduch než v Brně je pouze na severní Moravě. Ve zbytku České republiky nemá toto město konkurenci.

Podle Centra pro životní prostředí a zdraví je v Brně horší vzduch než třeba v Mostě nebo v Ústí nad Labem. „Tato města jsou přitom špatným stavem ovzduší proslulá," uvedl Miroslav Šuta z centra.

Podotkl, že tento měsíc Brno přesáhlo kvótu v počtu dní za rok, po které smí být legálně překročený denní limit pro polétavý prach. „Ten je padesát mikrogramů na metr krychlový a překročený smí být nanejvýš pětatřicet dní v roce. Brno však má s těmito limity dlouhodobé problémy a proto pro něj Česká republika požádala Evropskou unii o výjimky z povinnosti dodržovat limity znečištění," dodal.

Také v minulých letech Brno roční kvóty překročilo už v březnu. „Podle modelového hodnocení kvality ovzduší může za většinu prachu ve vzduchu doprava. Jeho částice unikající z výfuků jsou přitom nejnebezpečnější. Mohou totiž vnikat do plic a do krve, jsou příčinou vážných nemocí a mohou způsobit i smrt," podotkl Šuta.

Špatného vzduchu v Brně si všímají i někteří jeho obyvatelé. „Přestěhovala jsem se do Brna ze severní Moravy, kde je situace horší. V posledních dnech je ale i v Brně docela znát, že vzduch není zrovna nejčistší," řekla například Jana Fojtíková, která žije v Bohunicích.

Brněnští meteorologové ale upozorňují, že v posledních dnech se situace zlepšila. „Nyní je dobrá a měla by vydržet. Čekáme větrnější a srážkově bohatší počasí, které ovzduší prospívá. Naopak inverzi, která zhoršení vzduchu podporuje, v příštích dnech nečekáme. Zejména ve čtvrtek a v pátek má foukat čerstvý severní vítr a může také nasněžit," řekla Jitka Kučerová z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Kolik sněhu napadne zatím není jasné, už ode dneška se ale ochladí. Ranní a noční teploty se budou pohybovat kolem nuly a ve čtvrtek mají pod bod mrazu klesnout i ve dne. Brňané se navíc nemohou těšit na slunce, kterého si neužili ani v minulých dnech. Například včera podle údajů meteorologů v Brně svítilo méně než hodinu. „Také v následujících dnech bude většinou zataženo," poznamenala Kučerová.