Jejich druhý domov stojí na chatrných základech. Zahrádky totiž stojí na lukrativních místech. O ty mají zájem nejen investoři, ale i město.

Tuto středu dali svou nespokojennost s postupným zanikáním zahrádek znát. Petici s více než tři a půl tisíci podpisy předali čtyři delegáti primátorovi Romanu Onderkovi. „Myslíme na vás. Rozvoj města ale nikdo nezastaví. Ani zahrádkáři,“ řekl Onderka. Podle něj se Brno bude snažit v případě nutnosti vždy nabídnout alternativy.

Jednou z možností může být nové území, kam by se zahrádkáři přestěhují. „Mohou být využity místa jako je Brno–západ nebo Bosonohy,“ vzkázal Onderka. Dodal také, že dialog mezi městem a zahrádkáři bude otevřený. Onderka také vyzval zahrádkáře, aby si utřídili své argumenty a byli na jednání vždy dobře připraveni.

„S argumentem, že v Brně zlepšujete životní prostředí neobstojíte. Můžeme tam vysadit stromy a město bude ještě zelenější,“ řekl. Podle zástupce petičního výboru Martina Římana je dobře, že představitelé začínají se zahrádkáři jednat. „Nečekal jsem od schůzky mnoho. Jsem rád, že se otevřely dveře a my už stojíme za nimi,“ reagoval Říman.

Zahrádkáři se budou moci vyjádřit až po schválení územního plánu. „Nová koncepce města bude schválena nejdříve po dvacátém říjnu. Budeme mít téměř rok na to, aby se všechny strany dohodli,“ slíbil náměstek primátora Martin Ander.